TRAFİK ADABI 1

BİR TOPLULUKTAKİ YA DA ÜLKEDEKİ İNSANLARIN TRAFİK İÇİNDE BİREYSEL VE BİRBİRLERİNE KARŞI DAVRANIŞLARINI BELİRLEYEN OLMAZSA OLMAZ SOSYAL DAVRANIŞLARIN TÜMÜDÜR.                                    

TRAFİKTE ADAB VE GÖRGÜ KURALLARI

1. ADAP VE TRAFİK

Adap denince ne anlıyorsunuz?

Trafik adabı denince ne anlıyorsunuz?

Neden trafikte adap kurallarına uymalıyız?

 CAN VE MAL KAYBINI EN AZA İNDİRMEK AMACIYLA.  ( Yılda ortalama ON BİN ÖLÜ, 150 BİN ENGELLİ VE YARALI !.. )

 Türk Dil Kurumu, “adap” kelimesini “yol, yordam” olarak açıklamaktadır.

 Adap kelimesi, bir iş veya sanata, bir hal veya davranışa nispet edildiği zaman, o alan özel kuralları ve incelikleri ve o konuda uyulması gereken; dini, ahlaki, mesleki ve yasal hüküm ve esasları ifade eder.

 Trafik adabı, o topluluktaki ya da ülkedeki insanların trafik içinde bireysel ve birbirlerine karşı özverili,  hoşgörülü ve insanca davranış şekilleridir.

 İnsan nasıl yaşarsa, öyle araç kullanır. Trafik adabı açısından değerlendirmek gerekirse, bir toplumdaki bireyler birbirlerine nasıl davranıyorlarsa, birlikte yaşama, yol yordamları ne ise trafik ortamında da aynı adap içinde davranmaları olmazsa olmazdır.

 

TRAFİK ADABI  NASIL SAĞLANABİLİR?

 1. Yazılı Kurallara Uyularak (Denetim ve Ceza Korkusu Olmadan).                                                                          NASIL? Farkındalık yaratılarak.                                                                        

 2. Yazılı olmayan ve Trafik İçerisinde karşılıklı anlayış ve empati gerektiren, karşılıklı saygı ve sevgiye dayalı davranışları oluşturma ve bu davranışlar alışkanlık haline getirilerek. 

    

Yazılı Kurallara Uyma (Denetim ve Ceza Korkusu Olmadan):

 Sürücü, araç kullanırken yapacağı bir kural ihlalinin sonucunun sadece maddi cezası olduğunu düşünmemelidir.

 Trafik içinde yapacağı bir kural ihlalinde, kendi canını ya da sevdiklerinin aynı zamanda diğer araçtakilerin veya yayaların canını tehlikeye attığının da farkında olmalıdır.

 Bu farkındalığı kazanmak için yapılması gereken ise trafikteki bütün kuralların konuş nedenini yorumlayarak öğrenmektir.

 Bilgi olmadan farkındalık oluşmaz. Bu nedenle de bir sürücü adayı her bilgiyi özümsemeli, her kuralın altında yatan güvenlik gerekçelerini sorgulamalı, öğrenmelidir.

 

 Trafik adabı;

 Sosyal çevre ya da ülkedeki insanların trafik içindeki bireysel ve birbirlerine karşı davranış biçimleridir.

 Trafik içinde sorumluluk, yardımlaşma, tahammül, saygı, fedakârlık, sabır vb. değerlere sahip olabilme yetisidir.

 Lütfen unutmayınız! Trafikte hiçbir zaman tek başınıza değilsiniz. Trafik ortamını her zaman diğer yol kullanıcıları ile paylaşmak durumundasınız.

 Bu ortamda olumlu bir trafik adabı oluşturulmamışsa trafik güvenliğinin sağlanması mümkün olamayacaktır.

 Trafik güvenliği açısından evrensel trafik kuralları kadar olumlu trafik adabının oluşturulması da çok önemlidir. Trafik kuralları ne yapılması gerektiğini belirlerken, trafik adabı da bu kuralları kişiler tarafından, her koşulda trafik güvenliğini sağlamak amacıyla uygulanıp uygulanmayacağı Evrensel ve hayati önem taşımaktadır.

 

SORU   YORUM   Vatandaş soruyor ?

Gece gündüz demeden hemen  her gün toplumun huzurunu kaçıran patlak egzozlu veya susturucuları çıkarılmış motosiklet veya otomobil ( İLAVE 4 EGZOZLU )  kullanan  sürücülerinin  (adeta nöbetçi gibi  23.00- 24.00- 01.00- 02.00- 03.00 dolaylarında ve günün her saatinde) bilhassa ŞEHİT ÖMER FAYDALI Caddesindeki kamusal trafik terörü ve zulümlerinden ne zaman kurtulacağız?

Gezi ve dinlenme alanı olan GAZİPAŞA Caddesinde “YAYALAŞTIRILMIŞ ALAN” olarak, araç kullanılma yasağına rağmen, egzoz patlatıp yüksek gaz vererek dolaşılması esef verici bir olaydır!...

Kamyon ve otobüslerin şehir içinde havalı korna kullanmaları yasak, ayıp ve saygısızlıktır!...

YALOVA HALKI BU ZULÜMÜ HAK EDİYOR MU ?

LÜTFEN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BİLDİREREK KATKIDA BULUNUNUZ !....

 

Sağlıcakla ve hoşça kalın,her ne kadar kalınabiliyorsa !...