TRAFİK ADABI 6

 

d . FERAGAT VE FEDAKÂRLIK        

 Feragat ve fedakârlık, bir amaç uğruna ya da gerçekleştirilmesi istenen herhangi bir şey için kendi yararlarından vazgeçme, hakkından kendi isteğiyle vazgeçme, özveri anlamına gelmektedir.

 Bazı durumlarda, trafik ortamında hak kendinizden yana iken bile bu hakkınızı diğer sürücüye vermek size bir şey kaybettirmeyeceği gibi daha huzurlu bir trafik ortamı sağlamaya katkıda bulunacaktır.

Trafikte olan bütün sürücüler, trafikte sürdürülebilir bir feragat ve fedakarlık içinde hareket ederlerse

trafik ortamı bir arena gibi olmaktan kurtarılır ve karşılıklı özveri, sevgi ve saygı ortamı sağlanarak hepimizi üzen kazalarda can ve mal kaybı en aza indirilmiş olur.

Araç kullanmakta olan sürücülerin nasıl bir ruh psikolojisi içinde olduklarını anlayabilmek dışarıdan görerek ve gözlemleyerek anlayabilmek çok zor bir ihtimaldir.

Bu yüzden her türlü ihtimali göz önüne alarak çok dikkatli ve tedbirli olarak araç kullanmamız bir insanlık ve vatandaşlık görevi gibi kabul edilerek ona göre davranılmalıdır.

 Örnek :

Tali yol- Anayol kesişmesinde geçiş hakkı anayolda seyreden sürücüye aittir. Anayolda,  kalabalık bir trafik içinde ilerleyen sürücü, tali yoldan gelmekte olan sürücüye  kendi geçiş hakkını verdiğinde sadece birkaç saniye zaman kaybedecek, karşılığında ise tali yolda araçların birikmesini önlemiş olacaktır.

 Böyle bir durumda, anayoldaki sürücülerin tali yoldan gelenlere hiçbir şekilde yol vermediğini düşünelim; bir süre sonra tali yoldaki araç trafiği çok fazla artacak, o yoldaki trafik duracak, sürücülerde öfke, kızgınlık ve sabırsızlık başlayacaktır. Dolayısıyla bu ortamda kaza olasılığı artacaktır.

 Sonuçta hem ana yolda hem de tali yolda trafik tıkanacaktır. Bu sonuçtan herkes zarar görecektir.

SORU   YORUM   Vatandaş soruyor ?

Gece gündüz demeden hemen  her gün toplumun huzurunu kaçıran patlak egzozlu veya susturucuları çıkarılmış motosiklet veya otomobil ( İLAVE 2 VEYA  4 EGZOZLU )  kullanan  sürücülerinin  (adeta nöbetçi gibi  23.00- 24.00- 01.00- 02.00- 03.00 dolaylarında ve günün her saatinde) bilhassa ŞEHİT ÖMER FAYDALI Caddesindeki kamusal  trafik terörü ve zulümlerinden ne zaman kurtulacağız?

Gezi ve dinlenme alanı olan GAZİPAŞA Caddesinde “YAYALAŞTIRILMIŞ ALAN” olarak, araç kullanılma yasağına rağmen, egzoz patlatıp yüksek gaz vererek dolaşılması esef verici bir olaydır!..

YAYALAŞTIRILMIŞ ALANDA MOTOSİKLET VE BİSİKLETLER TRAFİĞE ÇIKABİLİR Mİ ?

Kamyon ve otobüslerin şehir içinde havalı korna kullanmaları yasak, ayıp ve saygısızlıktır!...

YALOVA HALKI BU ZULÜMÜ HAK EDİYOR MU ?

LÜTFEN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BİLDİREREK KATKIDA BULUNUNUZ !....

SORU CEVAP

Kaza sonrası meydana gelen maddi hasar miktarı İş gücü kaybının yanı sıra yaralıların  tedavi süreçleri ve  maliyeti ile ilgili kayıplar aşağıdakilerden hangisini olumsuz etkiler ?

A. Ülke ekonomisini.                                     B. Kasgo sigortasını önemini.

C. Bireylerde trafik bilincinin oluşmasını.        D. Taşıt güvenlik donanımlarının gelişimini

DOĞRU CEVAP:  A

 

Sağlıcakla ve hoşça kalın, her ne kadar kalınabiliyorsa !...