Sevgili okurlarım. Bugünkü yazım adak hakkındadır. Yüce Allah biz kullarına (Bakara suresi ayet 270’te) mealen şöyle buyurmaktadır, “Siz hangi hayrı yaparsanız ve hangi adakta bulunsanız şüphesiz onu yani sizin niyetinizi bilir. Zalimlerin ise (gerçek ve samimi) yardımcıları yoktur.” Hiç denediniz mi, gönlünüzü Allah’a açıp da O’na yönelmeyi ve istediniz mi O’na çok ama çok yakın olmayı? Yani Allah’a. 
İbn Abbas’tan (r.a) sevgili peygamberimiz biz ümmetine şöyle buyurmaktadır, “Gücünün yettiği bir şeyi adayan, adadığı şeyi hemen yerine getirsin. (Kaynak İbn meace, Keffaret, 17). Dua, (Allah’ım) duamı kabul eyle. Allah’ım senden gelecekte olacak şeylerin hayırlı olanını yaptıklarımın hayırlısını, gizli şeylerin hayırlısını, açık olan şeylerin hayırlısını ve cennette yüksek dereceler istiyorum.” Kişi hiçbir zaman güç yetirilemeyecek bir şey adamak geçerli olur mu? 
Sevgili okurlarım adağın geçerli olması için adanan şeyin yerine getirilmesi fiilen ve dedinen mümkün ve meşru olmalıdır. Mesela bir kişinin, başkasına ait olan bir malı güç yetiremeyecek bir şeyi adaması geçersizdir. 
Mesela oruç adasa şu işim olursa şu kadar oruç tutacağım. Hastalanır da hiç tutamayacaksa her günü için fidye vermesi gerekir. 
Amin.