Sevgili okurlarım. Yüce Allah kendini zikretmek için, kuranı kerimin (Bakara suresi ayet 152’de) mealen şöyle beyan etmektedir, “Öyleyse yalnız beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin.” Ebu Hureyre’den (r.a) nakledildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur, “Bir kimse bir mecliste oturur da orada Allah Teala’nın ismini anmazsa, Allah’a karşı bir iş yapmış, bir günah işlemiş olursa. Bir kimse yatağa yatar da orada Allah Teala’yı zikretmezse, yine eksik bir iş yapmış, bir günah işlemiş olur.” (Kaynak Ebu Davud, Edep 25). Dua: “Ey gökleri ve yeri yaratan! Dünyada da ahirette de beni yöneten, himaye eden sensin.” (Yusuf 101)

Sevgili okurlarım dua ve zikir sesli mi yapılmalıdır? Duanın alçak sesli, hüzünlü ve tazarru ile (yalvararak) yapılması adaptandır. Nitekim kuranı kerimde, Rabbinize yalvararak ve için için dua edin (Kaynak, Araf suresi 55’te) buyurulmaktadır. Ancak içtenlikle ve samimi olduğu sürece sesli olarak dua edilebilirse de, sessiz olması daha uygundur. Hz. Peygamber (s.a.v) bir yolculuk esnasında sesli olarak tekbir ve tehlil getirmeye başlayan bir grup sahabeyi, “Ey insanlar! Kendinize merhamet edin, siz ne duymayana dua ediyorsunuz ne de uzakta olan birisine. Muhakkak siz, işiten, yakın olan bir zata dua ediyorsunuz ki O, sizinle beraberdir.” (Buhari, Cihat 131, Müslim, Zikir 44). Amin.

İsimlerini zikrettiğim kişiler, insanlık için yer melaikeleri, beyin cerrahi ekiplerinden Allah razı olsun. Hasta hizmetlisi Narin, baş hemşire Özcan, beyin cerrahisi Oğuz bey, beyin cerrahisi Parvin bey ve plastik cerrahisi Süleyman beye teşekkür ediyorum.