Sevgili okurlarım. İşte dinimizin israfı bunun için yasaklamıştır. İsraf, kötü bir alışkanlık olduğu gibi cimrilikte bunun kadar kötüdür. Allah Teala biz kullarına (Haşr) suresi ayet (9)da şöyle buyurmaktadır, “Kim nefsinin cimriliğinden korunursa işte onlar, umduklarına kavuşanlardır. Cimrilik çok zengin olayım diye kazancını harcamaktan ve hayır yapmaktan, hayır kurumlarını desteklemekten kaçınmak demektir.

Sevgili okurlarım. Cimrilik, sevilmeyen bir huy olduğu içindir ki, peygamberimiz mealen, Buhan Davud’ta 37, biz ümmetine şöyle buyurmaktadır, “Allah’ım cimrilikten sana sığınırım, korkaklıktan sana sığınırım, düşkünlükten, yaşlılıktan sana sığınırım” diye dua etmiştir.

Yine sevgili rahmet peygamberimiz, Tırmizi, 41343 no. 1962 Zuhd 8, “İki haslet Müslümanda toplanmaz. Cimrilik ve kötü ahlak” yani Müslüman, ahlaksız ve cimri olamaz. Hasletin (5)cisi, Furkan suresi 68, 71 mealen, “Onlar ki, Allah ile beraber başka bir tanrıya yalvarmazlar. Allah’ın haram kıldığı, cana haksız yere kıymazlar ve zina etmezler. Bunları yapan günahının cezasını bulur. Kıyamet günü azabı kat kat olur ve orada alçaltılmış olarak ebedi kalırlar. Ancak tövbe ve iman edipte iyi amellerde bulunanlar başka. Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir ve her kim tövbe edip iyi davranan şüphesiz o, tövbe kabul edilmiş olarak Allah’a döner. Mümin yalnız Allah’a ibadet eder ve yalnız O’ndan diler. Kur’anı kerimin ilk suresi olan Fatiha suresinde, “Rabbimiz! Ancak sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz” buyurulmaktadır. Ve biz bunu kılmakta olduğumuz namazın her rekatında tekrarlamaktayız.

Çünkü Allah’tan başkasına ibadet etmek ve Allah’tan başkasına dilekte bulunmak, Allah’a ortak koşmak demektir ki bu Allah’ın affedemeyeceğini bildirdiği günahların en büyüğüdür.

Amin.