ANA BABA HAKKI

Sevgili okurlarım. Allah biz kullarına ana baba hakkında (İsra suresi ayet 23’te) mealen şöyle buyurmaktadır, “Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmememizi, anaya babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri yada her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara of bile deme, onları azarlama, onlara tatlı ve güzel söz söyle.”

Yine Allah’ımız (Ahkaf suresi 15’te) mealen, “İnsana anne ve babasına iyilikle davranmasını emrettik.” Yine bir başka ayette (Ankebüt suresi ayet 8’de) mealen biz kullarına şöyle buyurmaktadır, “Biz insana, ana, babasına iyilik etmesini emrettik. Şayet onlar seni, hakkında hiçbir bilgin olmayan şeyi bana ortak koşman için zorlarlarsa bu taktirde onlara itaat etme, dönüşünüz ancak bana olacaktır ve ben yapmakta olduklarınızı size haber vereceğim.”

Allah’ın resulü bi4 hadislerinde biz ümmetine şöyle buyurmaktadır, “Amellerin en üstünü hangisidir?” diye sorunca efendimiz cevaben, “Vaktinde kılınan namaz ve anne, babaya iyilik etmektir. Sonrada Allah yolunda cihat etmektir.” (Kaynak: Buhari, Tevhit 48).

Dua: “Onlar, Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle” diyenlerdir. (Kaynak: Furkan suresi ayet 74). Amin, amin inşallah güzel kullardan oluruz! Amin.

Uz. Dr. Çetin Serim’nin asistanı Eda Nasır’dan Allah razı olsun, yolun açık olsun.