Bu hafta sizleri kültürümüzün bir parçası olan masallarımızı ele almak istedim. Anadolu Masalları Anadolu’dan bugünlere ulaşmış eşsiz eserleridir.

Unesco tarafından kültürel mirasımızın parçası olan masallarımızı tanıyalım, tanıtalım istedik. Sizlere öncelikle masallarımızı sorsam aklımıza Keloğlan Masalı gelir. Oysaki Küllü Fatma bir Anadolu masalıdır. Kaçımız masalı bilir ve tanırız. Ezop Masallarını, Kibritçi Kızı, Pamuk Prenses ve yedi cüceleri çoğu-muz hatırlarız. Burda bir açmazla karşı karşıyayız.

 Avrupa ülkeleri kültürel miraslarına sahip çıkarak çok önceden araştırma yaparak bir masal metodo lojisini geliştirerek kuramsal bir yapıya getirerek incelemiş. Belli bir yapıya taşımışlardır. Finlandiya başta olmak üzere Batı Avrupa ülkeleri bu süreci yakından takip etmişlerdir.

Ülkemizde Ziya Gökalp, Nail Pertev Boratav gibi düşünürler bu konuda bilimsel eserler ortaya koymuşlardır.

Masal deyip geçmemek lazım Kültürel bir elçi olan masallar yerelden evrensel ulaşabilen değerlerdir. Hele ki masalcı masalı bir anısını anlatır gibi rahat anlatır sesini iyi dinlerse o zaman masalın tadına doyulmaz. Masallarla başka diyarlara gider o anı yaşar gibi olursunuz. Rahatladığınız masalın içindeymiş gibi olur çocukluğunuza ve hatıralarınıza gidersiniz.

Bu konuda Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı birlikte çalışarak masallarımızı gün yüzüme çıkarak bizlere ulaşmasına katkı sağlıyorlar.81 ilimizde eş zamanlı yapılan çalışmaları da duymaktayız. Masal anlatıcılığı eğitimi verilerek daha nitelikli ve donanımlı öğretmen yetiştirilmektedir. Unutulmuş değerlerimize sahip çıkılmış oluyor. Kim sevmez ki masal dinlemeyi. Bu konuda Ülkemizde her ile bir masal evi yapılmasına karar verilmiştir. Kirazlı köyünde kullanılmayan bir yapı masal evine dönüştürülmeye başlandı. Bir hayırseverimizin yaptığı katkıyla bu esere ulaşma imkânımız olacak. Büyük bir kısmı biten masal evimiz bizlerle buluşacağı anı bekler gibi duruyor.

Ne demişler uzun mesafeler bir adımla başlar. Bazen bir şeyler yapmak için çok bir şey bilmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Önemli olan amatör ruhla yapılan çalışmalar en güzel çalışmalardır. Bu konuda geleceğin mimarları olarak biz öğretmenlere büyük görev düşmektedir. Ben de bir eğitimci olarak masal anlatıcılığı eğitimi alarak bu yapıya dahil olmak masal dinlemek ve anlatmak istedim.

Masal dinleyebileceğimiz günlerin çoğalmasını dileyerek herkese sağlıklı günler dilerim.