1929 yılında Yalova’ ya gelen Atatürk, Termal’de mevcut otellerin geliştirilmesi yanında, büyük ve çağdaş bir otel yapılmasını istiyordu.Termal, gelişip daha yararlı hale getirilmesi için Seyr-i Sefain İdaresi’ ne bağlanmıştı. 1 Temmuz 1937’ de Seyr-i Sefain İdaresi kapatılarak yerine AKAY kuruldu. (AKAY sözcüğü: Adalar, Kadıköy, Anadolu yakası ve Yalova iskelelerinin baş harflerinden oluşan bir akronimdir.)

Bu yeni düzenlemede, deniz ulaşımının yanı sıra, Yalova Kaplıcaları da AKAY’ ın bünyesinde yer alıyordu.Akay İdaresi, Atatürk’ün düşüncelerinden yola çıkarak, Termal’ e yeni bir otel yapılması kararı aldı ve önce yapılması düşünülen otel projesiyle ilgili bir yarışma açtı.Bu yarışmaya 21 proje katıldı.Kaplıca Oteli Proje Yarışması Jürisi’nde, Akay ‘ın idare heyetinden üyeler dışında, Akademi MimariProfesörü MimarErnstEgli ve Belediye Fen Heyeti Müdürü Mühendis Ziya Bey bulunuyordu.Jüri Heyeti, Mimar Sedat Hakkı Eldem’in T rumuzlu projesini birinci, Mimar Hüsnü’nün Zümrüt rumuzlu projesini ikinci seçti. Proje ve planı birinci gelen mimara, Akay İdaresi tarafından 1 000 TL. ödül verildi.

Mimar Sedat Hakkı Eldem’in projesine göre, Termal Oteli,  ortasından geçen vadi içinde betonarme karkas sisteminde yapılacak, derenin aktığısuyolu iyileştirilerek binanın altında bir tünel içine alınacak, binanın bir kolu da bu tünel üzerinde uzanacaktı.

Otel, Su Tedavi Kısmı ve İkamet Kısmı olarak iki bölümden oluşacaktı. Her iki kısım da ayrı ayrı düşünülmüş olmakla beraber girişleri birleştirilmişti.Su Tedavi Kısmı da, zemin ve bodrum katından ibaretti. Zemin katında: Doktor, Muayene, Bekleme Odalarından başka, büyük bir Mekanoterapi Salonu vardı.Bodrum katında ise önlerinde bir giriş yeri, soyunma ve istirahat yerleri olmak üzere özel banyo hücreleri bulunuyordu. Merkezde bir bekleme holü, çamaşır ve masaj odaları vardı.

Yapımı düşünülen Termal Oteli için belirlenen yerin düzenlenmesine 1934 yılı Mart ayında başlandı. 1935 yılı Ocak ayı içinde projelerin tetkiki bitti. Bu işle ilgilenen Nafıa Bakanlığı mühendisleri, Ankara’dan Yalova’ya gelerek son incelemeleri yaptılar ve plân üzerinde Akay İdaresi ile anlaşma sağladılar.Proje, Ankara’dan Nafıa Bakanlığınca Şubat ayında onaylandıktan sonra, Mart ayı içinde ihaleye kondu ve uygun şartlar belirlendikten sonra da inşaata başlandı. Ancak, belirlenen projeye göre inşaatına başlandıktan sonra, otelde Atatürk’e ait bir bölümün yapılması gündeme geldi.İnşaat işleri ise bir türlü istenen biçimde gelişemiyordu.Otel’in müteahhidi ile Akay İdaresi arasında anlaşmazlıklar çıktı. Bu sebeple kabul işlemleri uzun süre yapılamadı.

O günlerle ilgili, T.C. Başvekâlet Kararlar Müdürlüğü’nün 26.2.1937 tarih ve 2/6099 karar sayılı KARARNAME şu şekildedir:

“  KARARNAME

İktisat Vekilliği’nden yazılan 19.2.1937 tarih ve 460/8541 sayılı tezkerede; Akay İşletme İdaresi tarafından Yalova’da yaptırılmakta olan ve vahidi fiatesası üzerinden 288.777 lira 6 kuruşa müteahhitine ihale edilen otelbinasının zemini çürük çıkmasından ötürü, temellerin çok derine indirilerek bu surette ikinci bir bodrum katı meydana geldiği, bundan başka ilk keşifte gösterilen dere kanalının kapatılması lazım gelen kısmının daha fazla uzatılması icap ettiği bildirilerek otel inşaatının tamamlanabilmesi için 84 000 ve çıkacak muhtemel işler için de 15 000 lira olmak üzere ceman 99 000 liraya ihtiyaç olduğu ve bu ilave-i inşaatın başka bir müteahhide verilmesi ise idari ve fenni bakımdan mahzurlugörüldüğünden ilave-i inşaat için sarfına lüzum hasıl olan 99,000 liradan ihale bedelinin % 20 sini teşkil eden 57,155 lira 31 kuruştan bakiye kalan 41,844 lira  69 kuruşluk ilave-i inşaatın da 2490 sayılı kanunun  19 uncu maddesine göre aynı müteahhide  pazarlıkla yaptırılması  için bir karara bağlanması istenilmiştir.

Bu iş, İcra Vekilleri Heyetinin 26/2/ 937 toplantısında görüşülerek, bahsi geçen otele ait olan ve ihale bedelinin % 20 sini geçmemekte olduğu anlaşılan 41,844 lira 69 kuruşluk ilave-i inşaatın da 2490 sayılı kanunun 19 uncu maddesine göre aynı müteahhide pazarlıkla yaptırılması onanmıştır. 26/2/937

Reisicumhur

K.Atatürk “

28 Temmuz 1937’de, Termal Oteli ek inşaatı için, 63 500 lira daha ödenek ayrıldı.  Anlaşıldığı kadarıyla Termal Oteli’nin yapımına 1935 yılında başlanmış, bir süre sonra, proje dışına çıkılarak Atatürk için ilâve bir bölüm yapılmış...1937 yılında da zemini çürük çıkmasından ötürü temeller daha derine indirilerek ikinci bir bodrum katı oluşturulmuş...Kabul işlemlerinin uzun süre yapılmamış olması, bu sorunlardan kaynaklanmış olmalıdır...Nihayet, otelin açılışı 22 Ocak 1838 günü gerçekleşti. Atatürk, Termal’i dünyaca ünlü bir sağlık merkezi yapmak istiyordu. Bu maksatla buraya yaptırdığı Termal Oteli’nin açılışına geldi. Otelin ilk müşterisi oldu.Termal Oteli’ndeki odadan masaj ve terleme odaları bulunan banyo havuzuna özel bir asansörle iniliyordu.

Termal Oteli’ndeki Atatürk’ün kaldığı oda, onun 1 Şubat 1938’de ayrılışından sonra, içindekilerle birlikte korunmaya alındı. Kapısına da üzerinde ATATÜRK ODASI yazan pirinç bir levha kondu.

(NOT: ATATÜRK’ ten sonra Termal Oteli’ nin durumunu gelecek yazımızda ele alacağız.)

ACI KAYIP

Çok sevdiğim değerli kardeşim, arkadaşım Halıcı Ali Özer' i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Acım çok büyük. Manevî varlığını her zaman yanımda hissedeceğim. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın.

Tüm ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.