Bu hafta sizlere bayramla ilgili bir şeyler yazmak istedim.Ne zaman gelecek derken biten bir bayram.

     Bayram kulağa hoş gelen bir kelime.Sevinçlerin paylaşıldığı,acıların bir an olsun unutuldu-ğu ve umutların daim olduğu günler bayram olsa gerek.

     Günümüzde bayramlar eski şeklinden uzaklaşmaya başladı.Bayram deyince hemen akla tatil geliyor.Hele hafta sonu ile birleştiyse deme keyfine.Alel acele tatil paketleri devreye giriyor.Bir koşturmaca, bir telaş yoğunlaşan bir trafik.Boşalan büyük şehirler.Sonuç bazen istenilen gibi olmuyor.Bayramın 3. Günü bir duyuyorsunuz;56 ölü 300 yakın yaralı tam bir trajedi.Hele ki şehit haberlerine ne demeli.Bitmeyen bir terör bu güzel günde bir karabasan gibi çöküyor.Ateş düştüğü yeri yakıyor.Geride masum çocuklar gözü yaşlı insanlar bırakıyor.Bayram bayram olmaktan çıkıyor.

    Nerde o eski Ramazanlar diye başlamak istemezdim.Bayram geldi mi herkesi bir heyecan sarardı.Erkenden kalkılır.Bayram namazına gidilirdi.En güzel kıyafetler giyilir,saçlar taranır-dı.Büyüklerin ellerinden öpülürdü.Bir elde şeker poşeti, bir elde para poşeti.Kim para verirse o evin  istihbaratı yapılır önce oraya bayramlaşmaya gidilirdi.Güzel günlerdi.Çocuklar çocuk-luğunu doyasıya yaşardı.

    Şimdi bakıyorum da o heyecan kalmadı.Belki yaşamın getirdikleri,belki de ülkede bitme-yen terör,bitmeyen kadın cinayetleri insanları bir hayli düşündürüyor.Çocuklarımızı sokağa bayramlaşmaya tek başına gönderemez olduk.Duyduğumuz haberler,çevremizde yaşanan münferit olaylar bizi buna zorlar oldu.

    Düşünün ki bir ülkede çocuklar bayramı gönüllerince yaşayamıyorsa o bayram olabilir mi?

    Her ne olura olsun çocuklarımızın ellerinden tutarak onları;eş dost ve akraba ziyaretlerine götürmeliyiz.Kültürümüzün bir parçası olan bayramlaşma adetlerini öğretmeliyiz.Bizi biz yapan değerleri anlamaları gerekiyor.Paylaşmanın bu anlamlı günlerde bir başka olduğunu hissetmeleri onları inanın daha mutlu çocuklar yapacaktır.

    Bayram aslında bir buluşma noktası.Uzak mesafelerden gelinir.Bir vesile ile birleşilir.Kay-naşmanın yüksek olduğu anlardır.Eski günler yad edilir.Gelecek planları yapılır.Bir sohbettir Yaşama açılan bir pencere desek abartmış olmayız.

   Biten bir bayramı bayram gibi yaşamanız dileğiyle,en içten dileklerimle kutlarım.

   Önümüzdeki günler yeni bir gündemde buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın…