Sevgili okurlarım. Yüce Allah, Bakara suresi ayet 280’de biz kullarına mealen şöyle buyurmaktadır. Borcun adabını, “Eğer borçlu darda yani fakir ise ona eli genişleyinceye kadar mühlet verin. Eğer bilirseniz (borcu) sadaka olarak bağışlamanız sizin için daha hayırlıdır.”
Ebu Hureyre’den (r.a) rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.s) şöyle buyurmuştur, “Ödeme güçlüğü çeken borçluya zaman tanıyan yada alacağını bağışlayan kimseyi Allah hiçbir gölgenin olmadığı kıyamet gününde kendi arşının gölgesinde gölgelendirecektir.” (Kaynak: Tırmizi, Büyü, 67).
Dua: “Allah’ım, mal, aile ve çocuk olarak insanlara verdiklerinin hayırlısını dilerim, sapıtan ve saptıranları değil.” (Tırmizi, Deavat, 124).
Sevgili okurlarım borçlu, borcunu ödemeden ölürse kişinin borcu nasıl ödenir?
Borçlar Allah’a karşı ise mesela oruç borcu ise bu borcunu ödemeden öldü ise fidye verilerek ödenmesi için velisine vasiyet etmelidir. (Kaynak: Merginai, El-Hidaye, 11, 270).
Zekat vasiyet ederse varisleri bunu terekenin üçte birinden ödemek zorundadır. Eğer ki borç kullara karşı ise Hz. Peygamber (s.a.s) borçların ödenmesinin önemini hadiste bildirmiştir. (Kaynak: Nesai, Büyü 98).
Hz. Peygamber (s.a.s) kişinin ödeyecek mal bırakmadan ölürse günah olarak nitelemiş. (Kaynak: Ebu Davud, Büyü, 9).
Kişinin borcu hakkında kaynak Nisa suresi ayet 11’i oku mealini. Allah kimseyi öbür aleme borçlu olarak gitmeyi eylemesin. Amin.