İki haftalık bir aradan sonra yeniden merhaba.

Bugünkü yazımı cevize ayırdım.

Ceviz aslında tek başına çok büyük bir değerdir. Ceviz ağacının değerini bana rahmetle andığım Fikret Madaralı öğretti. Nerede rastladığımı tam hatırlayamıyorum ancak onu cevizi anlatırken gördüm ilk defa.  Özetle şöyle diyordu.  Elimde gördüğünüz ceviz ülkemizin geleceğidir. Köy yolları da dahil ülkemizdeki  bütün karayolu kenarlarına gelin ceviz ekelim. Meyvelerini yiyeceğimiz gibi en önemli bir ihraç ürünümüz olur ve ülkemize büyük döviz kazandırır. 50 – 100 sene sonra kerestesini satsak ülke olarak zengin oluruz. Torunlarınıza bırakacağınız en büyük miras ceviz olsun.” Madaralı öğretmen yıllarca bunu anlattı.

Sonra Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde Cevizcilik uzmanı Ziraat Mühendisi Dr. Gültekin Çelebioğlu’nu tanıdım. Çalışma odasının duvarında bir pano vardı. Bu panoda 112 çeşit ceviz türünden örnekler bulunuyordu. Bıkmadan usanmadan bütün ülkeyi dolaşmış ceviz çeşitlerini incelemişti. Aldığı örneklerle enstitü bahçesinde ceviz anaç kalem damızlığı parseli oluşturmuştu. Sonra bu çeşitlerden yararlanarak en üstün verimli ceviz çeşidini üretmek üzere inanılmaz bir çalışma başlatmıştı.

Gültekin Çelebioğlu’nun bu çalışmalarına Bursa’da devam ettiğini ve rahmetli olduğunu duydum. Ancak Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde başlattığı çalıma devam etti. Devam ettirenlerlerden birisi de Ziraat Mühendisi Yavuz Ferhatoğlu’dur.

Sonunda ne oldu biliyor musunuz. Enstitüde hepsi birbirinden değerli 10 çeşit ceviz üretildi ve Tarım Bakanlığınca tescil edildi. Şimdi birçok üretci bu çeşitlerle üretim yapıyor. İhrac ediyor.

Yalova-1, Yalova – 3, Yalova – 4, Bilecik, Şebin, Gültekin -1, Yavuz – 1, Kaplan – 86, Şen -1, Tokat – 1 enstitüde geliştirilen tescilli çeşitler.

Emeği geçenlere binlerce teşekkür.

Son durum ise bende büyük üzüntü uyandırdı.  Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bahçesindeki ceviz anaç kalem damızlığı olarak kullanılan ağaçlar hastalandı denilerek söküldü. Bir süre sonra ise oraya otopark yapıldı. Hüzün verici bir durum. Bence o ağaçlar hastalansa bile anıt ağaç olarak saklanmalıydı. Çünkü çok önemli bir işe hizmet ettiler.

Şimdi çarşıda pazarda bu yılın cevizleri satılmaya başlandı. Kilosu 20 - 40 TL arası. Yetiştirenler için güzel bir gelir. Alıp yiyenler için ise çok önemli bir besin kaynağı.

Bu haftalık bu kadar. Bir sözle yazımı noktalıyorum.

Hoşçakalın.

“ Cevizin içini yemek istiyorsan, önce kabuğunu kıracaksın.

Külfetine ortak olmayan, nimetine de ortak olamaz.”  Busbecq