Sevgili okurlarım. Sevgili peygamberimiz, sevgili kızı Fatıma’yla amcasının oğlu Hz. Ali’yi evlendirmişti. Hz. Fatıma’nın çeyizi bir parça kadife, bir su tulumu ve bir yastıktan ibaretti. Hz. Fatıma’nın çeyizi gibi mehri ve düğün yemeği de gayet sadeydi. Bu mütevazi düğüne şahit olanlar, “Biz Fatıma’nın düğününden daha güzel bir düğün görmedik” demişlerdi. (Kaynak: İbn Mace, Nikah, 24).
Evlilik, Allah’ın emri, peygamberinde sünnetidir. Evlilik, dünyada mutluluğa ve berekete, ahirette ise huzura ve cennete ulaştıran kıymetli bir başlangıçtır. Sevgili peygamberimizin buyurduğu gibi evlilik, “Dinin yarısını korumaya” vesiledir. (Kaynak: Beyhaki, Şuubül-İman IV, 3825).
Sevgili okurlarım, evliliğin ilk adımı olan nikah ve düğünlerimiz ise sevdiklerimizin şahitliği ve güzel dilekleri eşliğinde gerçekleşen törenlerdir ve de yeni bir ailenin yuvasının kurulduğu ilan edilir. Onlara sağlıklı ve hayırlı nesiller ihsan etmesi için Allah’a dua edilir.
Sevgili okurlarım, dinimiz hem düğün hazırlıklarımızın hem de nikah ve düğün törenlerimizin kolaylaştırılmasını öğütler. Allah’ın resulü biz ümmetine düğünlerimizin gösterişten uzak olup, sade olmasını tavsiye eder. Allah’ın resulü bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır, “En bereketli nikah, zorluğu ve külfeti en az olanıdır.” (Kaynak: İbn Hanbel, VI 83).
Günümüzde düğünlerimizde çok aşırıya kaçılıyor. Bekarlarımız evlenmekten kaçıyorlar, bir düğün en az 150 bin TL oluyor. Yüce Mevlamız, Rum suresi ayet 21’de mealen, “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın! Müjdeleyin, nefret ettirmeyin.” Bir yeni yuva kurulmaya çalışılıyor. Onun için her iki aile de kolaylık göstermelidir (Fazla israf haramdır). Allah hiç kimseyi harama kaçanlardan olmayı nasip eylemesin inşallah.
Sevgili okurlarım yüce Mevlam, ayetinde biz kullarına şöyle buyurmaktadır, “Şehitler ölmez, sadece mekan değiştirirler. Bundan tam 28 sene evvel benim kız kardeşimin oğlu, Çukurca Karakolundaki 9 şehitten biri idi. Şimdi onun şehitlik bayrağını senede 2 defa yenileyip, teras katımda bayrak direğine takıyorum. Bu bayrakları 2 senedir sayın Alpan Solmaz kardeşim yeniliyor. Allah ondan razı olsun, yolun açık olsun Alpan Solmaz kardeşim. Amin.