Fidel Castro ile yollarınız nasıl birleşti?

Castro, 1953 yılında Batista diktatörlüğünü yıkmak için küçük bir grup kurmuştu. 26 Temmuz’da Santiago’da yaptığı bir baskın sonucunda başarısızlığa uğrayıp tutuklanmış, 16 yıla mahkum edilerek Juvendud adasındaki hapishaneye gönderilmişti. 21 ay hapis yattıktan sonra bağışlanmıştı. İşte ben bu dönemde gruba dahil olmaya karar verdim. Küba Devrimi’ndeki en yakın yardımcısı Celia Sanchez benim de arkadaşımdı. Celia’ya harekete katılacağımı söyledim. Castro ile dağlarda buluştum. Fidel merkezde planlar yapıyordu, ben işgalleri planlıyordum. Havana işgaline hazırlanıyordum ki işgale gerek kalmadan düştü. İktidar devrildi. Artık sonuca gelmiştik ve Küba’yı demokrasi bekliyordu. Ancak böyle olmadı. Fidel bir diktatör gibi davranmaya başladı. 

Castro idamımı istedi

Siz istifa edeceğinizi yazınca Castro sizi “hain” ilan etti ve idamınızı istedi, neden sonra vazgeçti? 
Che ve Raul (Castro’nun kardeşi) komünizmle dans etmeye başlamışlardı. Castro ve adamları neredeyse bütün Batista yanlılarını öldürüyorlardı. Hiçbir demokrasi adımı atılmıyordu. Yine bir dikta ve komünist rejime kayıyorduk. Hükümet içindeki komünist etki büyümeye devam ediyordu, bu nedenle Küba halkını uyarmalı, neler olduğunu anlatmalıydım. Castro’ya iki defa istifa mektubu gönderdim. İstifamı sununca beni “hain” ilan etti. İki gün sonra  devrimci kadrolarından eski ortak arkadaşımız Camilo Cienfuegos’u beni
tutuklaması için gönderdi.  
Şu uçak kazasında ölen komutan mı? Gerçekten kaza mıydı yoksa öldürüldü mü? 
Fidel tarafından öldürüldüğüne inanıyorum. Camillio beni tutuklamaya geldiğinde “Bu çok yanlış olur” dedi. Hemen Fidel’i arayarak konuşmak istedi. Camillio’nun yüzü Fidel’i dinlerken bembeyaz olmuştu. Camillio beni tutukladı ve bir hafta içinde uçak kazasında öldüğünü duyduk. Esrarengiz bir şekilde yok oldu. 
Peki, Castro nasıl biriydi?
Castro düzenbazdı, gücünü kullanmaktan zevk alıyordu. O kadar akıllı biriydi ki Hollywood aktörlerinin kabiliyeti onun aktörlüğünün yanında sıfır kalırdı. Dünya tarihinde onun kadar maskara biri henüz çıkmadı. Hayatımda karşılaştığım en kötü huylu ve sapık kişiydi. Ama şunu size söyleyebilirim; Castro hem Küba’dan hem de Kübalılardan nefret ediyor. Ama kendisini öyle pazarladı ki kendini Küba halkına “Her şeyi Küba için yapan kral” olarak gösterdi. Nerdeyse yarım yüzyıldır Küba’ya verdiği zararlar o kadar büyük ki düşündükçe içim sızlıyor üzülüyorum.
Başlangıçta onunla birlikte olduğunuza pişman mısınız? Sizin için ihtilalin beyni diyorlar. Bu mücadeleyi Che Guevara ile yapamaz mıydınız?
Bu mümkün değildi çünkü Che Guevara da onunla birlikteydi.

Che ipten kurtardı

Che Guevara nasıl biriydi? 

İyi, cesur bir savaşçıydı ama maceraperestti. En kötü yanı vahşeti sevmesiydi. Binlerce idamın nedenidir. Yazılarını okuduğunuzda onun bir devrimci ruha sahip olmadığını görürsünüz. Kendisi Arjantin’den geliyordu ve Marksistti. Che’nin takıntısı sansasyonel bir şeyler yaratmaktı. Mühendislik okumamıştı ama tüneller kazıyor, kanallar yapıyordu. Fidel, Che için “Başmühendisim” derdi. Bana da profesör olduğum için devamlı sorular soruyordu. Her bomba saldırısının ardından çukurlardan çıkarken bile hemen yanıma gelir bir şeyler sorardı. Sosyalist fikirlerinden bahsetti. Guatemala’da komünist akımdan bahsederken Komünist olmadığını hiçbir zaman Stalin’in yaptıklarına ortak olmayacağını söylerdi. Devrim’den sonra değişti. Hem Fidel’in sağ kolu oldu hem de öldürdüklerinin haddi hesabı yoktu. Bana göre Che’nin bu kadar öldürmesine de Fidel neden oldu.
Che tutuklandığınızda size destek çıktı mı?  
Evet. Tutuklanmamdan iki gün sonra  bir toplantı yapıldı. İdamım için dilekçe imzalanacaktı. Üç bakan imzalamayacağını söyledi. Che de bakan olmuştu ve Fidel’e, “Bence idamdan vazgeç yoksa bütün bakanları öldürmek zorunda kalacaksın” dedi. Tutuklanmamın ardından eşimi aramaya gitti. Onu buldu, ne yapması gerektiğini idam olmayayım diye neler söylemem gerektiğini anlattı.
hayalim demokrasi
Küba’ya ilişkin hayaliniz nedir? 
En büyük isteğim Küba’ya demokrasinin gelmesi. Hükümet Jojobet Küba’da her şeyi altüst etti. Ülkeye büyük hasar verdi. Toplumun yapısı bozuldu, töreler hiçe sayıldı. Küba’yı yeniden görmeyi çok istiyorum. Ancak o zaman huzur bulacağım.
Editör: TE Bilişim