Yalova MAG-Der Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Karaçam, Mag-Der acil müdahale ekibi için toplanma alarmı verildiğini ve zaman zaman AME ekibine mesaj atılarak belirlenen bir yerde toplanması için çağrı yapıldığını ifade ederek, “Amaç ekibin toplanma süresini ve katılım sayısını gözlemekti. Mesajdan sonra ilk katılım 10 dakika içerisinde oldu.Tüm katılım 40 dakika içerisinde gerçekleşti. Katılım 18 kişi oldu.

Hastalık, iş durumu gibi mazeretlerini bildirerek katılmayan 15 kişi olmuştur. Gayet faydalı bu çeşit toplanmalar AME ekibinin sürekli olarak hazır olduğunu göstermektedir. Kasım ay içerisinde enkazda tatbikat yapacak olan ekibimiz bir kez daha acil durumlara hazır olduğunu göstermiştir. Ekim ay içerisinde tüm mahallelerin katılımıyla bir tatbikat yapılacaktır” diye konuştu.

Karaçam, “Mahalle Afet Gönüllüleri’nin daha büyük afetlerle mücadele edebilmesi, var olan Mahallelerin sürdürülebilmesi, Mag’ların bulundukları illerde daha da yaygınlaşmasından geçmektedir. Bu nedenle görünürlülük, kurum ve kuruluşlarla ilişkileri daha güçlü kılmak, Sürdürülebilirlik ve kaynak yaratma açısından önemli bir hale gelmiştir.

Mag mahalle ölçeğinde örgütlenmiş bir yapı olarak büyük çaplı afetlerde mahalle düzeyinde sivil halkın işlevini arttırmakla birlikte sel baskınları, orman yangınları gibi küçük çaplı olaylarda mahalle örgütlemelerinin bir  araya gelerek olaylara müdahale etmesi gecikmektedir.  Bu nedenle bölgesel ve küçük ölçekli afetler ya da bina çökmesi gibi olaylarda ilk müdahalelerde bulunmak, bu alanda çalışan kurum ve kuruluşlarla olan işbirliklerini daha da geliştirmek üzere Mag eğitimi almış kişiler arasından gönüllü olanlardan oluşan Mag acil müdahale ekiplerini kurulması düşünülmüştür.  

Mag Acil Müdahale ekipleri profesyonel ekiplerle birlikte rahatlıkla çalışabilecek bilgi ve beceri birimine sahip olarak Mag yapılanmasını daha da görünür kılacak ve yerel yönetimlerle olan ilişkilerimizde kolaylaştırıcı bir rol oynayacaktır. Amaç  Mahalle afet gönüllüleri acil müdahale ekibi kendi ilinde ya da yakın bölgesindeki

Deprem, sel, yangın trafik, tren kazası, toprak kayması, bina çöküntüsü gibi afet ve acil durumlara ilk müdahale kapasitesini arttırmak amacı ile kurulmuştur. İhbarı aldığı andan itibaren ekibi ile birlikte en hızlı şekilde olay yerine ulaşır başta çevre güvenliği olmak üzere bilgi toplama ilk müdahale gibi çalışmaları gerçekleştirir. Profesyonel ekiplerle işbirliği içinde koordineli bir şekilde çalışır.  Müdahale kapasitesini gerek ekipman gerekse eğitim ile sürekli en üst düzeyde tutar. Her ay düzenli olarak

eğitimlerini gözden geçirir. Güncellemelerini yapar.  Ekibindeki diğer arkadaşları ile düzenli olarak diyalog halinde olur. Mag acil müdahale ekibi üyeleri kendi mahalleleri ile bağlantılarını kaybetmezler. Büyük çaplı afetlerde kendi mahallelerindeki Mag ekibinde görev alacaklarının bilinciyle mahallelerindeki Mag çalışmalarına düzenli olarak katılırlar” dedi.

Editör: TE Bilişim