Yalova ile Kuzey Kıbrıs arasında kivi yetiştiriciliğinin başlatılmasıyla ilgili işbirliği yapılacağını söyleyen Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu’nun Kıbrıs’ta kivi projesine sıcak baktığını kaydetti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ve Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Altınbalık Marina’da bir araya geldikleri Bakan Amcaoğlu’na, bir kasa kivi hediye etti.

Türkiye’nin kivi ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayan Yalova’da daha 10 yıl önce yaygın olmayan bu tropik iklim meyvesinin Kıbrıs’ta da yetişme olanağının yüksek olduğunu kaydeden Başkan Beşli’nin önerisini olumlu karşılayan Bakan Amcaoğlu, “Kuzey Kıbrıs’ta tropik iklim meyvelerinin yetiştirilmesine zaten olumlu bakıyoruz. Bu yönde girişimlerimiz var. Kivicilik neden olmasın” dedi.

 

Kıbrıs’a Yalova’dan kivi heyeti gidecek

 

Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Kıbrıs’ta kivi yetiştirilmesi konusunda işbirliğine Bakan Amacoğlu’nun büyük ilgi gösterdiğini ifade ederek, “Tarım İl Müdürümüz Selim Karahan’la birlikte Mayıs ayında Kuzey Kıbrıs’a kivi fidanları götüreceğimiz bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Bildiğiniz gibi 2014’te Türkiye’den Kıbrıs’a denizden döşenecek 70 km’lik hat ile 70 milyon metreküplük su temini sağlanacak. Bu açıdan damla sulama ile büyüyen kivinin Kıbrıs’ta hem de iklim açısından uygun olması nedeniyle üretiminin yapılması mümkün. Kıbrıs temaslarımızda oranın Araştırma Eğitim Enstitüsü’ne kiviyle ilgili dosyalarımızı da götürecek brifing vereceğiz. Eğer her şey uygun olursa Yalova’nın kivisinin Kıbrıs’ta yetiştirilmesi için önemli bir adım atılmış olacak” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim