“5, 6 ve 7 yaşındaki çocuklar aynı sınıfta eğitim görecek”

 Özgen, “30 Eylül 2012 tarihinde 66 ayını dolduracak olan çocukların kaydı, velileri istemese bile otomatik olarak yapıldı.60 ayını dolduranlar ise velileri uygun görürse ilkokul birinci sınıfa kayıtlarını yaptırabilecekler. Yani bu yıl İlköğretim okullarımızın 1. Sınıflarında 5, 6 ve 7 yaşındaki öğrenciler aynı sınıfta eğitim görecekler. Sadece bu durum bile bu dönüşümün ne denli “ucube” ve çarpık olduğunu anlamak için yeterlidir. Düşünün; birisi 1, diğeri 2 ve bir diğeri 3 yaşında üç çocuğumuz var.1 yaşındaki çocuk düşe kalka yürüyor, birkaç sözcükle konuşabiliyorken, diğer ikisi cümleler kuruyor, koşuyor ve tırmanabiliyor.Bu çocuklar 5,6 ve 7 yaşlarına geldiğinde aralarındaki beceri farklılıkları azalsa da sürer.5 yaşındaki çocuk oyun çağındadır.Onu 40’ar dakikalık derste tutmak hem çocuğa hem de öğretmene yapılan bir zulümdür” diye konuştu.

 “The Cemaat” tarafından ortaya atıldı

 Özgen, “Tasarı ilk kez 2005 yılında “The cemaat” tarafından gerçekleştirilen 9. Abant platformu toplantısında ortaya atıldı. Bu şekliyle Milli Eğitim Şurasında görüşülmedi. Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılmadı. Konunun uzmanları, pedagoglar ve başta İstanbul ve Ankara olmak üzere pek çok ilin tabip odaları 72 ayı doldurmayan çocukların okula zorla kayıt edilmelerinin yanlış olduğunu dile getirdiler. Ama nafile. Kısaca yine AKP hükümetinin “ben yaptım, oldu “ dayatmasıyla karşı karşıyayız. 5 yaşındaki çocukların ilköğretime başlatılması 1983-85 yılları arasında denenmiş, ancak başarısız oldukları görüldüğü için vazgeçilmişti. Aynı şeyi yapıp farklı sonuç bekleyenleri en güzel Einstein tarif etmiştir” dedi.

 “Uzmanlar rapor alın, diyor”

 Bu sistemin bir başka zararının okul öncesi eğitime darbe vurması olduğunu söyleyen Özgen, “Önceki bakanların hedefi 2013 yılında tüm ülkede bu eğitimi zorunlu hale getirmekti. Şimdi bu hedeften vazgeçildi. Oysa “okul öncesi” en önemli eğitim sürecidir. 66 ayını doldurduğu halde çocuklarını okula göndermeyen veliler ya günde 15 TL ceza ödemek, ya da çocuğunun okula hazır olmadığını bir raporla kanıtlamak durumunda kalacaklar. Konunun uzmanları şunu söylüyor. Çocuğunuz 66 aydan küçükse okula yazdırmayın. 66-72 ay aralığında ise okula hazır olmadığı gerekçesiyle rapor alın. Birleşik Kamu İş Yalova İl Temsilciliği olarak bütün eğitim çalışanları, velileri 4+4+4 dönüşümüne karşı durmaya ve bu mücadeleye katkı sunmaya çağırıyoruz” dedi. 

Editör: TE Bilişim