Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rıza Abay, görev süresi Eylül ayında sona erecek olan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu'dan boşalacak makama aday olduğunu açıkladı. 
Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu Eylül ayında görev süresini dolması nedeniyle görevinden ayrılacak. Rektörlük görevi için ilk resmi adaylık açıklaması ise Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rıza Abay'dan geldi. Abay göreve talip olduğunu açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada ise şu sözlere yer verildi, "Bilindiği gibi rektörümüz, Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu’nun görev süresinin sona ermek üzere olmasından ötürü, rektör belirleme sürecine girmiş bulunuyoruz. Gerek ulusal düzeyde, gerek yerel düzeyde(Yalova) ve gerekse üniversite düzeyinde rektör adayı olup olmayacağımı sorulmaktadır.
Yaklaşık üç aydan bu tarafa, rektörlük seçimine direk ya da endirek etkisi olabilecek kişi, kurum ve sivil toplum kuruluşları ile yapmış olduğum istişareler sonucunda rektör belirleme sürecinde aday olmaya karar verdiğimi sizinle paylaşmak istiyorum. 
Bu konuda önce Allah’ın takdirine sonra da birlikte çalışacağımız sizlere güveniyorum. Daha sonra sizleri ziyaret ederek üniversitemizin geleceğini sizinle konuşmak istiyorum.
Değerli akademik ve idari personel mesai arkadaşlarım, 2008 yılından bu tarafa, önce Sosyal Silimler Enstitüsü Müdürlüğüm, daha sonra İİBF Dekanlığım ve şimdi de Rektör yardımcısı olarak görev yaptığım 7(yedi) yıllık idareciliğim sırasında insani ilişkileri hep ön planda tutmaya gayret ettim.
İkinci adam( Müdür, Dekan ve Rektör Yardımcısı) olarak yapabildiklerim yaptım, yapamadıklarımın da gerekçelerini anlattım. Hiç kimseye yapamayacağım hiçbir şeyi vaat etmedim. Ancak yapılabilecek bir şey varsa onu da yaptığımı düşünüyorum. Hiç birinizin gönlünü kırmamaya özen gösterdim. Olduğum gibi görünmeye, göründüğüm gibi olmaya çalıştım. Görev alanıma giren öğrenci işleri, eğitim öğretim, sağlık, kültür, spor ve basın yayın işlerinde açık kapı çalıştım. Bu konuda geçmiş yıllardaki ve bugünkü insani ve idari anlayış ve davranışlarımı referans olarak alabilirsiniz.
Eğer işin sonunda rektörlük mukadder olursa, her birim(fakülteler, enstitüler, meslek yüksek kulları ve daire başkanlıkları) kendi kendini yönetecek, özellikle eğitim-öğretim, araştırma ve akademik çalışmaların mutfağı olan bölümler tam bir akademik özgürlük içinde olacaktır. Bölümlere yukarıdan müdahale edilmesini doğru bulmuyorum. Yasalar müsaade ettiği sürece bölümlere, kendilerinin hükmedeceği bir bütçelerinin verilmesini ve idari açıdan da müdahale edilmemesini savunuyorum. 
Üniversiteler içinde bulundukları şehrin bir mahallesi ve parçasıdırlar. Bir taraftan şehre katma değer üretirken bir taraftan da şehrin imkânlarından yararlanırlar. Üniversiteler merkezi yönetim ile uyumlu çalışırken yerel yönetimler ve sivil toplum teşkilatları ile de yönetişim anlayışı içinde olmalıdırlar. Eğer rektörlük mukadder olursa, bu hususa da özen göstereceğimi söylemeliyim.
Size kurumsallaşmayı vaat ediyorum. Size ilkeli olmayı vaat ediyorum. Size güven vaat ediyorum. Size yönetişim vaat ediyorum. Yasalar nezdinde kimin ne hakkı varsa mutlaka hakkını almalıdır ve alacaktır diyorum. Akademik ve idari personel ayırt etmeksizin, sizinle üniversiteyi birlikte yönetmeyi vaat ediyorum.Üniversitemizin gelecek vizyonu ile ilgili konuları daha sonra detaylı olarak konuşacağımızı bildirir, hep birlikte gelecek günlerin daha güzel olması dileğiyle selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum"
Editör: TE Bilişim