Yalova’nın ilk özel Fen Lisesi olma özelliğine sahip olacak olan Doğa Yalova Fen Lisesi önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında kapılarını açacak. Hazırlıkları tamamlanan Doğa Yalova Fen Lisesi’nin lansman toplantısı ise Ramada Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Doğa Okulları Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, Doğa Okulları Bölge Koordinatörü Hafiz Cengiz Yedikardeş, Doğa Okulları Lisanslı Okullar Direktörü Serkan Karabulut ile Doğa Yalova Okulu Kurucusu Oktay Çolak da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Doğa Yalova Okulu Kurucusu Oktay Çolak gerçekleştirdi.

“Yalova’da eğitimin öncüsüyüz”

Sözlerine Yalova’da kuruldukları günden beri eğitimin öncüsü olduklarını dile getirerek başlayan Çolak konuşmasında, “Doğa ailesi olarak bugün çok mutlu gururlu ve bir o kadar da heyecanlıyız. Çünkü her geçen gün Doğa ailesi olarak bünyemize yeni bir yenilik ekliyoruz. Şimdi de Doğa Yalova Okulları olarak Fen Lisesi’ni açıyoruz. Bu sayede daha da büyüyoruz. Yalova’da ki ilk özel Fen Lisesi olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yalova’da eğitimin liderliğini yapma anlamında hep ilklerin öncüsü olduk. Buna güçlenerek de devam ediyoruz. Akademik anlamdaki başarılarımız, Yalova’da eğitime verdiğimiz katkı, genel müdürlüğümüz tarafından da takip edildi ve bugün akademik başarılarımızın taçlandırılması noktasındaki Fen Lisesi yatırımımızı uygun gördüler ve Fen Lisesini Yalova Doğa hak ediyor dediler. Bizde Fen Lisesi bayrağını çok güzel yerlere getireceğiz.  Gerek öğrenci sayımız ve gerekse eğitime bakışımızla ve gerekse eğitim itibarımızla Yalova’da kurulduğumuz ilk günden beri bayrağı çok güzel yerlere taşıdığımızı düşünüyoruz” dedi.

“Akademik başarı istemekle değil çalışmakla olur”

Çolak’ın ardından söz alan Doğa Okulları Genel Müdürü Ali Rıza Lüle ise sözlerine Doğa Okullarının yapısı hakkında değerlendirmeler yaparak başladı. Lüle, “Doğa Yalova Okulu, ülke genelindeki mevcut okullarımız arasında ki en başarılı okullarımızdan birisidir. Zaten bu nedenle de ulusal sınavlardaki başarısına bir de uluslararası sınavlarda başarı eklemelerini, bu okullarda eğitim görecek kapasitedeki öğrenciler yetiştirmelerini sağlamak için Yalova’ya Fen Lisesi açılmasına karar verdik. Eğitimde bir sınır yok. Eğitimin sınırı yerel değerler ve evrensel değerlerin toplamı olacaktır. Eğitimde bizim için akademik başarı olmazsa olmazdır. Akademik başarının yanına yabancı dili, teknolojiyi ve projeyi koymamız da gerekli. Akademik başarı istemekle değil çalışmakla, sistemle, gerekli altyapı ve materyallerin hazırlanması ile olur. Akademik başarıda öğretmen, öğrenci seçimi çok önemlidir. Öğretmenleri belli kriterlere göre alırsınız. İyi öğretmenleri alırsınız. Ama öğretmen gelişime açık değilse bu bir şey ifade etmez. Kurumsal olarak siz öğretmeninizi geliştiriyor olmalısınız. O nedenle Doğa Okulları olarak öğretmen seçimini yerele hiçbir zaman için bırakmıyoruz. Öğretmen seçimlerini genel merkezimizdeki 160 kişilik kadromuzla belirliyoruz. Öğretmen eğitime başlamadan mutlaka hizmet içi eğitimden geçirilir. Kurumsal eğitimler, akademik eğitimler alır ve bu her yıl farklılaşarak sürer” dedi.

“Ülkedeki tek kurumuz”

Öğrencilerin eğitimi için gerek duyulan materyallerin %80’ini kendi bünyelerinde hazırladıklarını vurgulayan Lüle, Doğa Okullarının bu anlamda ülkedeki tek kurum olduğunu belirtti. Lüle, “Öğrenci konusunda da seçici olacağız. Fen Lisesi’ne öğrenci alırken de belirli kriterlere göre alacağız. Çünkü bizim burada yetiştirdiğimiz öğrenciler elbette ki ODTÜ, Boğaziçi, Cerrahpaşa, Çapa, Hacettepe gibi prestijli üniversiteleri kazansınlar. Bunları zaten yapıyoruz. Ama hedefimiz sadece bu değil. Bizim asıl hedefimiz yurt dışında Dünya’yı yönetenlerin eğitim aldığı üniversiteler ve bilim merkezlerine öğrenci sokabilmek. O nedenle Fen Lisesi’ne öğrenci alırken bu altyapıya sahip olmasına dikkat edeceğiz. Yalova Doğa Koleji Yalova Fen Lisesi’nden mezun olan bir öğrenci Harvard Üniversitesi’ne de, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)’ne de, British Columbia Üniversitesi’ne de (UBC)’de, Cambridge Üniversitesi’ne de gidebilmeli. Biz çocuklarımızı bu şekilde yetiştireceğiz. Elbette ki buralara gidebilmeleri için 4 yıllık eğitimlerinde iyi materyallerle ve iyi öğretmenlerle yetişmesi gerekiyor çocuklarımızın. Ders kitaplarından, sınavlarına kadar gerek duyulan materyallerin %80’ini kendimiz hazırlıyoruz. Bunu yaparken de öğrencilerimizin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruyoruz. Çocuklarımızı hedefe ulaştıracak materyaller hazırlarız. Piyasadan aldığımız kitaplarla çocuklarımızı hazırlamıyoruz. Çünkü biz hem ülkede ki sınavları hem de uluslararası sınavları çok önemsiyoruz. İhtiyaç duyduğu materyallerin %80’ini kendi bünyesinde hazırlayan başka bir kurum da yok. Biz Avrupa, Asya, Afrika’nın en büyük K12 kurumuyuz. K12 eğitim sistemi içerisinde yer alan tüm yönetici, çalışan, öğretmen, öğrenci ve velilerin dahil olduğu tüm paydaşları tek bir çatı altında birleştiren kurumsal bir öğrenci bilgi sistemidir. 110 kampüsümüz var. Önümüzdeki yıl bunu 124’e çıkartıyoruz. 82 bin öğrencimiz var. 8 bin 500 öğretmenimiz var. 11 bin çalışanımız var. Yani öğrencilerimiz böyle bir kurumda geleceğe hazırlanıyor. Yani, 2 öğretmen, 50 öğretmen bir araya gelerek bir yayın hazırlamıyor. 8 bin 500 öğretmen ve danışmanlık hizmeti aldığımız Boğaziçi, Marmara ve İstanbul üniversiteleri de bu sürece katkı sunuyorlar” diye konuştu.

Mezuniyette 2 proje şartı

Doğa Yalova Fen Lisesi’ne girecek öğrencilerin başarı ile mezun olmalarında çok önemli bir kriter daha arayacaklarını dile getiren Lüle, “Biz proje çalışmalarını da çok önemsiyoruz. Bu çalışmaların akademik başarıda ki yeri göz ardı edilemez. Biz bunu Yalova’da ciddiyetle uygulayacağız. Yalova Fen Lisesi’ndeki öğrencilerimiz mezun olana kadar hazırladıkları en az 2 projeyi TÜBİTAK ya da uluslararası bilim olimpiyatlarında sergilenmediği takdirde mezun etmeyeceğiz. Çünkü uluslararası büyük üniversitelerde okumanın altında iyi bir ekip çalışması yatar. Ekip çalışmasının göstergesi de bu proje çalışmalarıdır. Akademik başarı, öğretmen, öğrenci seçimi ve proje çalışmaları, iyi bir materyal desteği ile geliyor. İste biz bütün bu noktaları bir araya getirerek uluslararası alanlarda da bugünden daha başarılı olmayı hedefliyoruz. Yalova olarak sizlerde buradan Aziz Sancar’ların çıkmasını istersiniz diye düşünüyoruz. Mardin’den çıkıyorsa Yalova’dan neden çıkmasın. Okula sınırlı sayıda öğrenci alacağız. Kriterlerimizi yüksek tutacağız. Ama okula aldığımız öğrencilerden de beklentimiz yüksek olacak. Bunun takipçisi de olacağız” dedi.
Yalova Fen Lisesi 2018/2019 eğitim öğretim yılında hizmet vermeye başlayacak. Okula giriş sınavları ile ilgili de kamuoyu bilgilendirilecek.

Editör: TE Bilişim