Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde Gelecek Mesleki Eğitimde sloganıyla başlatılan çalışmaların hedefinde Mesleki Eğitim Merkezlerini Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde konumlandırarak eğitimle sanayi arasındaki koordinasyonun sağlanması bulunuyor. İnsan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz eden bu süreçte, tüm illerde olduğu gibi Yalova’da da sanayi bölgeleri ile mesleki eğitim merkezi ve mesleki ve teknik Anadolu liseleri iş birliği çalışmaları gerçekleştirdi.

Öğrenciler OSB’lerde Uygulama Becerilerini Geliştiriyor

Çalışmaların paydaş kurumlarından olan ilimizdeki organize sanayi bölgeleri mesleki eğitimde öğrencilerin, uygulama becerilerini geliştirmeleri açısından önemli bir potansiyele sahip ve ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün temini noktasında önemli katkılarda bulunuyor. Projenin başladığı andan şu ana kadar Yalova’da bulunan organize sanayi bölgelerinde açılan üretim tesisleriyle de istihdam oranlarının artmasına katkı sunulmaya devam ediyor. Öğrenciler buralarda aldıkları yoğun işbaşı eğitimlerinin yanında OSB'lerde uygulamalı eğitimlere de aktif katılıyor. Böylece mesleki eğitim merkezi mezunları ile özel sektörün usta ve kalfa ihtiyacının karşılanması da hedefler arasında yer alıyor.

Mesleki Eğitim Merkezlerinin Cazibesi Artıyor

Lise düzeyinde mesleki eğitim kurumları olan mesleki eğitim merkezlerinde, çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınarak bu okullar mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu olarak yapılandırıldı. Eğitim süresi dört yıl olan merkezlerde öğrenciler teorik eğitimin yanında haftada üç ya da dört gün de işletmelerde pratik eğitim alıyor. Yalova Çiftlikköy Mesleki Eğitim Merkezi ve bünyesinde mesleki eğitim merkezi bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizde de sadece mevcut öğrencilere değil her yaştan insana eğitim ve istihdam fırsatı sunuluyor. Mesleki eğitim merkezleri 181 farklı alanda mesleki eğitimin yanı sıra ortaokulu bitirenlere lise eğitimini tamamlama fırsatı, meslek lisesi diploması, istihdam, maaş ve sigorta ile kendi iş yerini açma fırsatı da sunuyor.

Mesleki Eğitim En Az Ortaokul Mezunu Olan Tüm Vatandaşları Kapsıyor

Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe konuyla ilgili olarak; mesleki eğitim merkezlerine kayıt olmak isteyen ve yaş şartı aranmaksızın en az ortaokul mezunu olan tüm vatandaşlarımızın herhangi bir danışmanlık hizmetine ya da aracıya başvurmadan doğrudan Mesleki Eğitim Merkezimiz ile bünyesinde mesleki eğitim merkezi bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimize başvurarak bilgi alabileceğini ve kayıt yaptırabileceğini söyledi.

MEB: Mesleki Eğitim Merkezlerinde 1 Milyon Öğrenci Hedefinin Yarısına 5 Ayda Ulaşıldı

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Mayıs sonunda açıklanan rakamlara göre; 11. sınıf sonunda kalfalık, 12. sınıf sonunda ustalık belgesi verilen mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenci sayısı, 159 bin iken düzenleme sonrası 5 ayda 502 bine yükseldi. Böylece 2022 yılı sonunda mesleki eğitim merkezlerinde 1 milyon öğrenci hedefinin yüzde 50'sine ilk beş ayda ulaşılmış oldu.

Editör: TE Bilişim