Müdür Yurtman, “Burada zaten sıkıntı var, Elmalık Yenimahalle sakinleri birleştirilmiş sınıfta tek öğretmen ders verdiği için şikayetçiydi. Velilerin kendi istekleriyle aşağıdaki okula öğrencilerini göndermek istediklerine dair dilekçe toplanmasını ben istedim. Öğretmen bana kendi istekleriyle gitmek istediklerini söyledi. Ben de bunun dilekçeyle olması gerektiğini söyledim. Zaten okul yapılırken yanlış yapılmış, rutubet var, ısınma problemi var. Arzu ederlerse aşağıdaki okula gönderebilirler. Devlet km’sini belirlemiş, taşımalı sistem yapamıyoruz. Ama kendileri bunu halledebilir. Yemeği de eğer çok fakirlerse vakıf aracılığı ile yapabilirler” diye konuştu. Öte yandan mahalle sakinleri 400 haneli mahalleden topladıkları 140’ı aşkın imzayı Yalova Belediyesi ve Yalova Valiliği’ne verdi.

“Okul zaten yanlış yapılmış”

Müdür Yurtman konuyla ilgili açıklamasında, “Bu okulda birleştirilmiş sınıfta ders verildiğinden 1. Sınıftan 4. Sınıfa kadar aynı sınıfta tek öğretmen der veriyor. İlimizde bunu gibi altı tane birleştirilmiş sınıfın olduğu okul var dört tanesi merkezde iki tanesi ilçede olmak üzere altı tane birleştirilmiş sınıf var. Şimdi bir sınıf 10 kişi olduğu zaman oraya bir öğretmen veriyoruz bir sınıf açabiliyoruz ama ondan düşük olduğu zaman yani birinden bir tana öbüründen dört tane diğerinden beş tane olduğu zaman birleştirilmiş sınıf oluyor ve tek bir öğretmen veriyoruz.

Şimdi Elmalık köyü Yeni mahalle sakinleri buradaki okulda birleştirilmiş sınıfta tek bir öğretmen ders verdiği için sürekli şikayet ediyorlardı. Aşağıda da Elmalık köy merkezinde de yine aynı böyle bir okul var. Tabi çok yakın olduklarından biz böyle ayrı bir sınıf açamıyoruz. Birinci sınıfta on tane öğrenci olduğu zaman oraya bir öğretmen verebiliyoruz ama ondan aşağı olduğu zaman veremiyoruz. Eğer arzu ederlerse hemen 600 metre aşağıda yine o köye ait kaloriferli güzel bir köyümüz var isterlerse oraya gidebilirler.

Servis hizmeti ve yemekle ilgili olarak da. Şimdi orası yürüme yolundan 800 metre eğer arabayla dolaşırsanız 1200 metre dolayısıyla yakın olduğu için servis imkanı veremiyoruz. Yemeğe gelince onu hallede biliriz diye düşünüyorum. Taşımalı öğrenciler için yapılan yemeklerden bu öğrencilere de verilir. Yemek şirketiyle anlaşılır ve bu öğrenciler için biraz fazladan yemek çıkarması istenebilir. Bu idare edilebilir. Ama taşımalıyı bizim böyle bir kaleme koymamız mümkün değil. Devlet sana km’yi vermiş, nerden nereye taşıyacağını belirlemiş. Şimdi aşağıda da bir okul var ve ben oraya öğretmende vermişim sen aşağıya gidersen kendi isteğinle aşağıya gidiyorsun.

Öğretmenin bana dedi ki kendi istekleriyle gitmek istiyorlar. Bende dedim ki kendi iradelerini belirten birer dilekçe olsun öncelikle. Bu dilekçeleri aldık. Burada okulu kapattırıyor mesajı vermiş arkadaşlar yanlış vermişler. Dediğim gibi vatandaş kendi isteğiyle aşağıdaki okula kendi çocuğunu yazdırırsa taşımasını da kendisi üstlenir. Yani kendisi çocuğunu oraya taşır götürür. Veya yayan oraya gider gelir. İsteyen oraya gidebilir ama kalanlar on taneden fazla olursa biz yine oraya bir öğretmen verir ve yine devam ederiz. Yani okul öğrencisi varsa kapatamazsı kanunen kapatamazsın. Okul yapılırken yanlış yapılmış toprağın üzerine oturtturulmuş rutubet içinde orada normal öğrenci durmaz bir, ikincisi ısınma problemi var. Kömürle orası ısıtılıyor tabi görevli olmadığı için bu işler öğretmenin başına kalmış. Birde bakım olacak. 

“Tayin isteği olabilir, bunda bir anormallik yok”

Öğretmenin tayin olmak için böyle bir girişimde bulunduğu iddiasıyla ilgili olarak da. Şimdi hoca hanın buradaydı böyle bir şey yok diyor. Veliler de çocuklarını burada, tek sınıfta okutmak istemiyorlar diyor. Onlarda daha modern sınıflarda ve hepsinin de ayrı ayrı öğretmeni olan sınıflarda okutmak istiyorlar diyor. Kendi ifadesi bu. Şimdi olabilir kişisel olarak da böyle bir beklenti içerisinde bulunabilir bir anormallik yok bunda ama bizim görevimiz çocuklarımızı en iyi bir şekilde okutmak eğitmek. İsteyen burada kendi okulunda durur henüz aşağıya bir nakil yapılmamış eğer veliler çocuklarını oraya göndermeye devam ederlerse bir problem yok zaten biz öğretmenimizi oraya gönderiyoruz.

“Köylülere yemek için hayırsever bulun dedim”

Köylülerin önde gelenleriyle görüştüm ve bana dediler ki servis imkanı ile yemek veremez misiniz? Bende dedim ki durumu iyi olan kendisi servis parasını ödesin olmayan da kendiniz hayırsever bulun yani ben bunu bulamam dedim yani. Devlet bunu vermiyor veremezsin diyor daha doğrusu bunu km’sini koymuş. Bizde netice itibariyle kontrol ediliyoruz yaptığımız işin hesabını veriyoruz. Eğer çok fakirlerse vakıfa müracaat etsinler.

Vakıf maddi durumu iyi olmayanlara yardım ediyor. Ama çocuğuna verecek yemeği hiç mi yok eline verirsin. Eğer o kadar fakirlerse yemek olayını hallettirebilirim diye düşünüyorum. Yani durum böyle Devletin izin vermediği bir işi bizim yapmamız mümkün değildir. Ama kendileri şunu yapabilirler mesela belediyeye giderler ve bir servis talebinde buluna bilirler. Veya kendi zengin hemşerilerinden de yardım isteyebilirler. Ama Devlette her şey resmiyete bağlanmış. Yani ne bir kuruş fazla alabilirsin ne bir kuruş eksik verebilirsin.  
Editör: TE Bilişim