Rektörlük seçiminde Eruslu’ya rakip olarak gösterilen 5 adayın tamamı Yalova Üniversitesi dışından olurken, kadrosu İTÜ’de olan Rektör Eruslu, kazandığı seçimde bu nedenle oy kullanamadı. İkinci etapta YÖK tarafından, seçim sonuçları da dikkate alınarak 3 isim belirlenecek. Üçüncü etapta YÖK’ün sunacağı 3 rektör adayı arasından yeni rektörü seçecek olan ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olacak.

70 öğretim üyesi oy kullandı

Üniversite’de ilk kez yapılan rektörlük seçiminde ise 70 öğretim üyesi oy kullandı. Seçimde Sandık Kurulu Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, Doç. Dr. Müfit Çetin, Yrd. Doç. Dr. Fahri Apaydın’dan meydana geldi. Kısa bir konuşma yapan Rektör Eruslu, “Hepinizin kadir gecesini tebrik ediyorum. İnşallah alacağımız kararda üniversitemizin bayramı olur” diye konuştu.

Rektör adaylarının tamamı Yalova Üniversitesi dışından

Seçimin nasıl yapılacağı konusunda salondan gelen itirazlara noktayı ise Sandık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan koydu. Eruslu’nun adaylığını açıklaması sonrasında, diğer rektör adaylarının tahtaya yazılıp yazılmamasıyla ilgili itirazlar yapıldı. Prof. Dr. Bozdoğan, Personel Dairesi Başkanı’nın bu konuyu YÖK’e bizzat sorduğunu dile getirerek, “YÖK’ten verilen yanıtta adayların ismi tahtaya yazılabilir de, yazılmayabilir de denilmiş. Ancak ben İTÜ’de bir seçime katılmıştım, orada tüm adayların isimleri yazılıyordu. Üniversite dışından da aday gösterilebildiği gibi, daha önce aday olacağını hiç açıklamamış sadece seçim için geldiğinde aday olacağını söyleyerek adını tahtaya yazdıran da vardı” diye bilgi verdi. Bozdoğan, “Önemli olan sandıktan 6 ismin çıkması. Benim bildiğim rektörlük seçimi gayet liberal bir seçimdir” dedi.

Eruslu kendisinin seçildiği seçimde oy kullanamadı 

Öğretim üyeleri ise bunun üzerine rektörlük için aday olmasını istedikleri isimleri tahtaya yazdırdı. Rektör adayları Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yıldız Teknik Üniversitesi Termodinamik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Teke, İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Onuralp Yücel, Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Samastı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Aslan Bilici, Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Kandur olarak belirlendi. Adayların tamamının kadrosunun Yalova dışında olması ve Eruslu dışındaki tüm adayların aday gösterildiklerinden habersiz olmaları da dikkat çekici ayrıntılardı. Yasaya göre 40B kapsamında olan rektör adayları oy kullanamadığı için, salonda bulunan tek aday olan Rektör Eruslu da, kendisinin seçildiği seçimde oy atamadı. Saat 14.00’te başlayan seçimler planlandığı gibi saat 17.00’de sona erdi. 
Editör: TE Bilişim