İlköğretim çağı çocuklarımızın ödev çilesi hiçbir zaman bitmediği gibi, giderek de ağırlaşıyor. Sürekli değişen ve de yenilenen eğitim sistemlerimizle, çocuklarımızın çağı daha kolay yakalayacakları, çantasız, deftersiz eğitim, kendi kendine yetebilen çocuklar yetiştireceği amaçlansa da, alt yapısı yeterince hazır olmayan sistemler kullanıldığı için, bizde bir türlü istenen elde edilemiyor.

Mesela; performans ve proje ödevleri…

Amacı oldukça güzel olan proje, çocukların bu çalışmaları okulda hep birlikte ve öğretmenleri ile birlikte yapmasını önerir. Fakat bizde nasıl işler, ay başı ödevler dağıtılır, gereken tarihte de çocuğun bunu getirmesi istenir. Tabi neyi, nasıl yapacağını bilmeyen çocuklarımız, aileden yardım ister ve de anne-babalar bütün işlerini güçlerini bırakıp, kalem, kağıt, cetvel, makas, yapıştırıcı, karton, ne varsa alıp otururlar ödev başına…

Peki Yalova’nın tek resmi etüt merkezinde bu konuda ne yapılıyor?

Etüt Eğitim Merkezi Danışman Öğretmenlerinden, aynı zamanda matematik öğretmeni olan Esra Engin’in açıklamaları şu şekilde;

“Performans ve Proje ödevleri çocukların el beceresi, beyin gelişimi, mantık yürütme, düşünme ve hayal kurma gibi becerilerini yükseltir. Bunları hazır olarak çocuğa verip, o ödevden 100 puan almasını sağlamak, çocuğun geleceği için kendisine koca bir sıfır vermektir aslında. Biz bunun bilincinde olduğumuzdan, 1. Sınıftan, 8. Sınıfa kadar tüm öğrencilerimizin ilk önce bu ödevleri anlamalarını sağlıyoruz, bu ödevlerde istenen şeyin ve bunun neden kendisinden istendiğini anlatıyoruz. Bunun bilince varan öğrencimiz, zaten bu dakikadan sonra, bunu zevkli ve eğlenceli bir uğraş olarak görüyor. Ödevlerini tamamen hayal ettiği şekilde yapması için uygun ortamı ve malzemeleri sağlıyoruz, sonra da onu yönlendiren bir koçluk hizmeti veriyoruz. Bu sayede kendi hayal ettiğini tamamen kendisi yapan öğrenci, okulunda aldığı yüksek notun yanında, geleceğini de kazanmış oluyor.”

Etüt Eğitim Merkezinin ne zaman ve nasıl hizmet verdiğini, Rotajans kurucusu ve Genel Koordinatörü Umut Küçükbayraktar’a sorduk;

“Etüt Eğitim Merkezimiz her sene okullar açılmadan bir hafta önce eğitime başlar, yani bu sene 10 Eylül Pazartesi günü başlıyoruz. Okulun açık olduğu her gün, biz de eğitim yapıyoruz, yani hafta içi her gün. Öğrencilerimizin okul durumuna göre, okuldan önce ya da okuldan sonra derslerimiz var. Öğrencilerimize okul desteğinden, gelecek desteğine, kariyer planlamasından, kişisel gelişim eğitimlerine kadar, dönem dönem yaptığımız veli bilinçlendirme programlarına kadar her hizmeti ve her desteği veriyoruz. Çünkü biliyoruz ki; bir çocuk kazanmak, geleceği kazanmaktır.”

Satranç, dans, gitar, diksiyon, görgü kuralları, kişisel gelişim, zeka etkinlikleri, mental yeterlilik ve özel dahi çocuk yetiştirme programlarınızı duymuştuk, peki bunlar ek hizmetler mi ve ücretli mi?

Hayır. Biz ekstra kazanç gelirleri yaratarak, eğitim üzerinden ticaret yapan bir kurum hiç olmadık. 2005 Yılında Rotajans’ı kurduğum günden, bugüne kadar bu hep böyleydi ve de böyle devam edecek. Çocuklarımıza uygulanan bu hizmetlerin hepsi paket dâhilindedir ve ek ücrete tabi değildir. Zaten ödeme koşullarımızın ve ücretlerimizin de ne kadar uygun olduğu halkımızca bilinmektedir.

Editör: TE Bilişim