Yalova Üniversitesi-1 teknesiyle gerçekleştirilen tatbikatın ilk aşamasında gemiden denize düşen birisi kurtarılarak ilk müdahalesi kurtarma teknesinde yapıldı. İkinci aşamada ise gemide yaşanan problem nedeniyle mürettebatın tamamı gemiyi terk ederek can kurtarma aracına yüzerek geçti. Bu sırada işaret fişekleri ve duman kandilleriyle çevredeki gemilerden yardım istendi ve telsiz anonsları yapıldı. Bir saat süren tatbikat, başarıyla sonuçlandırıldı. Tatbikatla ilgili bilgi veren Yalova Üniversitesi Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojisi Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Bayram Deniz, “Denize adam düştü, cankurtaran aracını denize attık, insanları bindirdik, ters döndüğünde onları düz çevirme gibi işler yaptık. Bu tatbikat, onların hepsini bir arada tuttuğumuz bir uygulamalı eğitim tatbikatı oldu” diye bilgi verdi.

Denizde canlı kalma teknikleri ve gemide can kurtarma tatbikatı

Yalova Üniversitesi Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojisi Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Bayram Deniz, “Programımızın altında eski adıyla güverte, yeni adıyla deniz ulaştırma ve güverte bölümü var. Orada yıllık toplam 60 öğrenci alıyoruz. Ve bu öğrencileri gemi adamları yönetmeliği adı altında bağlayıcı bir yönetmelik var. Yani bizim her öğrencimiz mezun olduğunda gemi adamı olacak. Dolayısıyla ulusal ve uluslar arası standartlar çerçevesinde onlara birtakım eğitimler vermemiz gerekiyor.  Bunlar  teorik ve pratik eğitimlerden oluşuyor. Bu pratik eğitimler içerisinde denizde canlı kalma teknikleri, gemilerde kullanılan can kurtarma araçları ve bunları kurtarma teknikleri, herhangi bir sorunla karşılaşıldığı zaman ne gibi müdahaleler yapılması gerektiğiyle ilgili eğitimler veriyoruz. Yıllık olarak yapmış olduğumuz tatbikat diyebileceğimiz bu tür eğitimleri de yılda bir kez genel amaçlı olarak yapıyoruz. Tüm öğrencilerin yer aldığı bu eğitimler öncesinde ciddi bir brifing veriyoruz. Nelere dikkat etmeleri gerekiyor ve ne gibi olumsuzluklarla karşılaşabiliriz diye. 15 öğrencimiz aktif olarak bu tatbikatta yer aldı, kalan öğrenciler de izleyici olarak yer aldı.

Bayram Deniz,  “Tatbikat başarılı geçti”

Deniz, “Amaçlarımız şuydu; Birincisinde gemiden denize adam düştü, düşen kişiyi denizden kurtardık ve doktorumuz düşen kişinin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığının tespitini yaptı. İkinci olarak gemide bir problem yaşandı ve gemiyi terk etmek gerekti. Dolayısıyla gemi adamları toplandı, gemiyi terk ettik. Daha sonra gemide kullandığımız can kurtarma araçlarından olan can salını patlattık ve can salına kazazedeleri bindirerek onları kurtardık. Tabi ki kurtarılmayı beklerken, çevreye birtakım işaretler, sinyaller vermek gerekiyor. Yani geminin haberdar olabilmesi için. Dolayısıyla o amaçla kullandığımız, paraşüt, işaret fişeği duman kandili, el maytabı gibi işaret aygıtlarını kullandık. Bu esnada sürekli çevredeki istasyonlarla, gemilerle, İstanbul Türk radyo ile ve deniz polisi ile telsizle sürekli iletişimde kaldık ki, senaryonun sürekli olabilmesi açısından. Tabi aynı zamanda kamuoyunu da uyandırmak, bu işle ilgili olan deniz polisi, balıkçılar, marina gibi kuruluşları da işin içinde bulundurmayı amaçladık. Tatbikat çok başarılı, sorunsuz ve firesiz bir şekilde geçti. Bu kadar geniş kapsamlı ilk tatbikatımızdı, daha önce bir tane daha yapmıştık ama, böylesi ilkti” dedi. 

Editör: TE Bilişim