Çalıştaya Yalova Valisi Esengül Civelek başta olmak üzere Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, YTSO Başkanı Celal Özel gibi isimler ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, YTSO, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Mimar ve Mühendisler Odası, eğitim denetmenleri, okul müdürleri, rehber öğretmenler, sınıf ve branş öğretmenleri, özel eğitim öğretmenleri, sendikalar, dershaneler, okul aile birliği başkanları, okul meclisi başkanları ve Muhtarlar Derneği’nin temsilcileri katıldı.

Koçal, “Eğitimde marka kentiz”

Çalıştay başlangıcında konuşan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova’nın 23 milyonluk Marmara kentinin ortasında cazip bir yaşam alanı olduğunu ve eğitimde marka kent niteliğini hep koruyacağını dile getirdi. Koçal, “Gerçekten iyi düşünülmüş bir organizasyon, bu çalıştayın kentimize katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kentin belediye başkanı olarak beklediğim bir şey var, önümüze bir yol haritasının konulmasını bekliyorum. Yalova’da önümüzdeki 5,10, 20 yıllık süreçlerde fiziki mekan nelere ihtiyaç var biz de onları belirleyerek planlayarak şimdiden öngörülerek işlere başlayalım.

Yalova gerçekten geçmişte eğitimde önemli başarıları olan ve Türkiye’de tanınan bir kent. Ve böyle olmaya da devam edecektir. Yalova, 23 milyonluk Marmara şehrinin ortasında cazip bir yaşam alanı, bir kent olarak kendini ortaya koydu ve böyle de gidiyor. Bunu da başaracağız Yalova olarak. Gerçekten büyük şehirlerin, tarihsel İstanbul, Bursa gibi şehirlerin ortasında olan bir kent olmak, Yalova’nın sahip olduğu en büyük avantaj, en büyük göreceli üstünlük yanımız budur. Bunu da gerçekten cazip bir yaşam alanı olarak dönüştürmek zorundayız. Bunun olabilmesi için şehrin imkanları ve kalitesiyle cazip tanımına uyması lazım. Bunun iki unsuru var, biri devletin diğeri de özel sektörün yapması gerekenler. Şimdi yavaş yavaş devletimiz hem eğitim hem üniversite anlamında çalışmalarını yapıyor” dedi.

“Avantajımız gelecekteki nüfusumuzu biliyor olmamız”

Koçal, “Bir avantajımız daha var. bazı şehirler vardır geleceğini göremez ama Yalova’nın merkezinin gelebileceği maksimum nokta 250 bin. Yalova kentinin gelebileceği maksimum nokta 500 bin kişi. Yalova bir Konya değil, bir Kayseri değil. Öyle olsa nüfusu kimse planlayamayabilir ama nüfus projeksiyonu ile ilgili öngörü varsa bunun uygun fiziki mekanlara yönelik projeksiyonunu yapmak kolaydır” diye konuşarak lisekampus projesinin ve diğer projeler hayata geçtikten sonra eğitimle ilgili nitelikli fiziki yapılara kavuşacağını kaydetti.

Yalova’nın nüfusu ve konumu ile bir eğitim kenti olmaya çok müsait olduğunu belirten Koçal, Yalova’ya başka ve özel üniversitelerin de gelebileceğini, bunun için cazip bir yaşam alanı olduğumuzu söyledi. İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yurtman’ın son 2 yılda üniversiteye giriş sınavlarında Yalova’nın başarı sıralamasının düşmesinden dolayı üzüntü duyduğunu belirtmesine de değinen Koçal, bunun her zaman amaca uygun bir kriter olmayabileceğini söyleyerek, bundan 10 sene önce Yalova’nın çok güzel istatistikler toplandığını ve sıfır çekme ihtimali yüksek öğrencilerin ufak bir kurnazlık yapılarak Orhangazi’ye gönderildiğini, böylece o sene Yalova’nın birinci olduğunu anlattı. Koçal, “Rakamlar ne olursa olsun, Yalova’da Türkiye ortalamasının çok üzerinde nitelikli bir öğrenci yapısı var. Ama önemli olan daha yukarılara, yükseklere taşımak. Başarıyı Yalova’nın mutlu bir kent olması için bir marka kent olması açısından önemsiyoruz” dedi.

Coşkun, beyin göçüne değindi

Koçal’ın ardından kürsüye çıkan AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun da, Yalova’nın sadece üniversite sınavlarındaki başarı sıralamasının konu olmadığını ifade ederek, beyin göçüne değindi ve Yalova’da eğitim gören çok değerli gençlerin olduğunu ama bunların Yalova’da kalmadığını kaydetti.  Coşkun, Yalova eğitiminin geleceğinin yol haritasını görmek ve en iyi şekilde belirlemek istediklerini dile getirdi.

Vali Civelek, “İnsana yapılan en büyük yatırım bilgidir”

Yalova Valisi Esengül Civelek ise, Nazım Hikmet’in “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine” dizelerine atıf yaparak başladığı konuşmasında, sorunlara birlikte çözüm önerileri geliştirmek amacıyla düzenlenen çalıştayın verimli olacağını düşündüğünü belirtti. Civelek, sosyoekonomik açıdan Türkiye genelinde 13. sırada olduğunu ifade ettiği Yalova’nın hem sosyoekonomik, hem de sosyokültürel açıdan önemli bir kent olduğunu, eğitim seviyesi, okul başına düşen derslik sayısı, okul başına düşen öğrenci sayısı, derslik başına düşen öğrenci ve öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı verilerinde ülke ortalamasının çok üstünde ve çok iyi durumda olduğunu dile getirdi. Son yıllarda üniversiteye giriş sınavı başarısındaki düşüşün geçici olduğuna ve yeniden aynı başarılı seviyenin yakalanacağına olan inancını ifade eden Civelek, “İnsana yapılan en büyük yatırım bilgidir. Çağı yakalamak nitelikli yetişmiş insan kaynağı ile mümkündür” diye konuştu.

İlk gün programında protokol konuşmalarının ardından geçilen giriş sunumlarında, Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Feyyat Gökçe’nin “Etkili Sınıf Yönetimi”, Amasya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Gökdere’nin “Üstün Yeteneklilerde Eğitim”, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Taşpınar’ın “Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitim”, Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sedat Yüksel’in “Farklı Ülkelerdeki Eğitim Sistemleri” konulu sunumları gerçekleşti.

Bu sabah 9.00’da başlayacak ilk oturumda ise UÜ’den Doç. Dr. Feyyat Gökçe ve Yrd. Doç.  Dr. Asuman Yüksel’in yöneteceği panelde “Temel Eğitim -1” konu başlığı altında eğitimde amaçlanan hedefler, ekipman ve fiziki donanım, okul öncesi eğitim, aile eğitimi ve işbirliği, okul ve sınıf yönetimi, kurumsal kimlik ve kültür, din ve dini değerler eğitimi, sosyal kültürel ve sportif faaliyetler, okul ve kurumlarda güvenlik tedbirleri, risk faktörü taşıyan öğrenciler ve özel eğitim, yönetici – öğretmen – öğrenci motivasyonu, Avrupa Birliği ve temel eğitim -1” konularını ele alacak.

Amasya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökdere ve ÇOÜ’den Doç. Dr. Salih Zeki Genç’in yöneteceği “Temel Eğitim -2” panelinde ise “SBS ve ölçme değerlendirme, eğitimde amaçlanan hedefler, ekipman ve fiziki donanım, okul – aile işbirliği, okul ve sınıf yönetimi, kurumsal kimlik ve kültür, din ve değerler eğitimi, sosyal kültürel ve sportif faaliyetler, okul ve kurumlarda güvenlik tedbirleri, özel eğitim, motivasyon, Avrupa Birliği ve temel eğitim – ıı” konuları tartışılacak.

Ortaöğretim, mesleki ve teknik eğitim açılarından da aynı konuların değerlendirileceği paneller sonrasında son olarak “Yatırımlar ve Tesisler” konu başlığı altında İTÜ’den Doç. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’nun yöneteceği panelde, mevcut okul ve kurum binalarının değerlendirilmesi, yeni okul kurum binaları için yer tespiti, yeni model ve tasarımlar, okul bahçeleri, oyun alanları ile yeni eğitim sistemine okul binalarının uyumu konuları değerlendirilecek. Çalıştaydan elde edilen veriler bir kitapçıkta toplanarak Yalova’da eğitimle ilgili yapılacak uygulamalarda yol gösterici olacak. 
Editör: TE Bilişim