TÜBİTAK’ın organizasyonu ile 21 üniversite ve 10 kuruluştan temsilcilerin katıldığı ABD ziyaretinde Houston’da Houston University, North Carolina’da Duke University ve Atlanta’da Southern Politecnich State University’de temaslarda bulunan heyette  Yalova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım, Prof. Dr. Recep Hayri Eren, Prof. Dr. Rafet Bozdoğan ve Mehmet Ali Uğur yer aldı.

Yalova Üniversitesi heyeti, TÜBİTAK programının haricinde, Benedict College ve Florida’daki Florida University ve Florida State University’i de ziyaret ederek temaslarda bulundu. ABD’de 5 gün süren temaslarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım, “Türkiye’de son yıllarda uygulanan politika ve stratejilerle, bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında büyük bir atılım gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda son 10 yılda Ar-Ge ve yenilik için ayrılan kaynak ve yatırımlar önemli derecede arttırılmakta, destek programları çeşitlendirilmekte ve idari-yasal altyapılar iyileştirilmektedir. Tüm bu gelişmeleri, son yıllarda oluşan fırsatları ve tersine beyin göçü ile ilgili ulusal ve uluslar arası fonları ABD’de araştırma faaliyetleri yürüten Türkiye’den araştırmacılarla paylaşmak amacıyla 2010 yılından bu yana TÜBİTAK tarafından “Hedef Türkiye” çalıştayları yapılıyor” dedi.

2013 çalıştayının ABD’nin Teksas, Georgia ve North Carolina eyaletlerinde gerçekleştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Yıldırım, çalıştaylarda TÜBİTAK yetkililerince TARAL’daki son gelişmeler ve ABD’den Türkiye’ye dönmek isteyen araştırmacıların faydalanabilecekleri burs ve desteklerle ilgili bilgiler veren sunumlar yapıldığını kaydetti. Prof. Dr. Yıldırım, 3 kentte 6 farklı üniversitedeki yaklaşık 100 Türk araştırmacı ve lisansüstü öğrenci ile temaslarda bulunarak, ülkeye dönmeyi düşünenleri de Yalova’ya davet ettiklerini  ve Yalova Üniversitesi ile ortak çalışmalar için bağlantılar kurduklarını dile getirdi.

Yıldırım, çalıştayın çok verimli geçtiğini ifade ederek, “Bu, gelecekteki vizyonumuzu çizme anlamında bize büyük bir yön verdi. Yalova Üniversitesi olarak yurtdışına gönderdiğimiz 50 araştırma görevlisi var. Karşılıklı değişimler yoluyla yurtdışındaki parlak isimlerimizi de Yalova’ya getirebiliriz” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim