Büyük tartışmaların yaşandığı bu yeni uygulamaya göre 60 ayını dolduran çocuklar, ailelerinin rızasıyla okula alınabilecek. Yani 60 ayını dolduran çocuğunu okula göndermek isteyen aileler, kayıt döneminde okullara verecekleri dilekçeyle çocuklarını okula gönderebilecekler. 66 aylık çocuklar ise doğrudan otomatik olarak kaydedilip okula başlayacaklar.

66 Aylıklarla ilgili bu yıl 66 ayını doldurmuş olanların kayıtlarının yapıldığını söyleyen Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yurtman. “Bu yıl 66 ayını doldurmuş olanların kayıtları yapıldı. Toplamda 3223 öğrencimizin bu yılki eğitim – öğretim yılı için kaydı yapıldı. Eğer bir veli çocuğunu okula göndermek istemezse rapor alması gerekiyor. Yani çocuğum henüz hazır değil, fiziki gelişimi henüz yetersiz diye bir rapor alması gerekiyor. Bu raporu almanın süresi Kasım ayının sonuna kadar sürecek.” diye konuştu. Şu ana kadar Yalova da çocuğunu okula göndermek istemeyen velinin çıkmadığını kaydeden Yurtman bununla ilgili çalışmaları tek tek yürüttüklerini belirtti.

60 aylılarla ilgili de konuşan Yutman “Onlarda da çocuğunu okula göndermek isteyen velinin dilekçe vermesi gerekiyor. Bu şekilde dilekçe verenlerden de 66 kişi müracaat etti.  Yani 60 ile 66 ay arasında çocuğu okula almak velinin iznine tabi olduğu için veli dilekçe verip çocuğunu okula göndere bilir. 66 aydan büyük olanlar otomatik olarak kaydedildi.” dedi.

Çocuğunu okula göndermek istemeyenlerin rapor alması gerektiğini söyleyen Yurtman “66’dan büyük 3223 tane çocuğumuz hali hazırda okula kaydedildi. Ve şu ana kadar ben çocuğumu okula göndermiyorum diyen ve rapor alan hiçbir velimiz olmadı.” Şeklinde konuştu. 66 aylıklar için verilecek eğitimle ilgili olarak da “Daha önceki yıllarda ilkokula başlayan çocuklarımız Kasım ya da Aralık ayında okumayı söken çocuklarımıza kurdele takılıyordu. Şimdi bu kaldırıldı. İlk etapta sadece çok basit bir takım oyunlarla bunlara bazı şeyler öğretilecek.

Harflerinde hepsi öğretilmeyecek ilk etapta sadece isimler, kelimeler öğretilecek. Nisana kadar okuma yazma öğretilmeyecek. O zamana kadar çocuklarımızı okula alıştıracağız, onlara okulu sevdireceği ve onlara iyi güzel alışkanlıklar kazandıracağız. Ve bu yıl çocuk korkarak okula gelme yerine severek sevdirerek okula gelecek. Bununla ilgili Talim Terbiye Kurulu çalışmalarını yaptı, kitaplar hazırlandı, öğretmenlere de rehber öğretmen kitapları hazırlandı. Henüz bize gelmedi ancak hazırlandı gelece. Daha önceki yıllardan farklı olarak öğrencilerimize hiçbir şekilde baskı falan uygulanmayacak. Dediğim gibi ilk etapta daha çok çocuğa okulu sevdirmeye ve okula alıştırmaya çalışacağız. Bu süreçte çocukların birbirlerine ısınması, sosyalleşmesi ve bazı alışkanlıkların kazandırılması amaçlanıyor. Bu yıl bu yeni uygulama tabi buna da inşallah çocuklarımız adapte olacak her yenilikte bir sıkıntı var tabi ama biz inşallah ilimizi buna hazırlayacağız.” Diye konuştu.  

 

Editör: TE Bilişim