İşte yine sayfalar dolusu yazılabilecek konu. 
Uzun yazıları çok az kişi okuyor. Kısa yazınca konu tam olarak anlatılamıyor. İkisinin ortasını bulmaya çalışarak “Sürdrülebilir Şehirlerde  Ekolojik dengelerin önemi” konusuna değineceğim. 
Yalova bu konunun neresinde? diye soracağım.
Önce bu soruya cevap vereyim. Bana göre Yalova bu konuya çok uzak bir yerlerde.
Mevcut kentsel alanlarda ekolojik düzenlemeler yaparak ekolojik kent olgusuna yaklaşılabilir. Bir ikinci yöntem ise uydu ekolojik kentler kurulabilir. Yalova’da ikisi de yapılmıyor.
Eko şehir, eko mahalle kavramından benim anladığım şudur; 
Evvela gelecek nesillerin kullanımlarından harcamayan bir şehir olması gerekir. Sıvı atıkta ve katı atıkta geri dönüşüm miktarının yüksek olduğu, suyun geri kazanımında, yağmur sularının hasat edilmesinde sistemlerin bulunduğu, bisiklet yollarının bulunduğu, hemşehrilik bilincinin yüksek olduğu, komşuluk ilişkilerinin geliştiği, enerji tasarrufunun yapıldığı binaların bulunduğu, güneşten kendi enerjisini üreten sistemlerin kurulduğu, yeşil alanların yeteri kadar bulunduğu, yürüyüş yollarının yeterli şekilde bulunduğu, toplu ulaşım kullanma oranının yüksek olduğu gibi özellikleri taşıyan şehirler ekolojik şehir kavramlarına yaklaşan şehirler olur.
Ayrıca şehirlerin çevrelerindeki üretim alanlarının giderek sanayi ve konutlara tahsis edilmesi kentin ekolojik yaşamına olumsuz etkiler sunar. Kentlerin yönetim kadroları, kent halkının sağlıklı gıdalara erişimini kolaylaştırması gerekir. Bunun en kolay yolu da şehir sınırından başlayan üretim alanlarının korunması ve buralarda üretimi teşvik edecek desteklerin verilmesidir. Üreticilerin direkt tüketicilere ulaşımının kolaylaştırılması da bu planın bir parçası olmalıdır.
Ülkemizde eko kent projeleri yapan şehirler de var. Bursa-Nilüfer Eko-kent Projesi, Eskişehir-Sürdürülebilirlik Performanslı Kentsel Dönüşüm (Süper Kent Sistemi) Projesi ve Konya-Bizim Şehir Projesi, Gaziantep Eko-kent projeleri henüz proje aşamasındadır. Ancak başlangıç olarak yinede ümitlenmek gerekir.
Yalova’da Belediye Başkanı Vefa Salman tarafından Kirazlı Köyü yakınlarında planlanan eko mahalle projesi de henüz uygulanmayan projeler arasında kaldı. Bir haylide mesafe alınmıştı. Malüm görevden uzaklaştırılma ile bu proje beklemeye alındı.
Biraz daha eskiye gidersek hafızam beni yanıltmıyorsa, sanıyorum Yakup Bilgin Koçal döneminde  bir yeşil kuşak projesi gündeme gelmişti. Kentin etrafında bir yeşil kuşak oluşturulacak. Bu kuşaktan sonra ise yapılacak kentsel planlamada eko kent projesine uygun bir yerleşim uygulaması getirilecekti.
Kentler yeniden planlanırken etrafındaki tarım arazilerini kollayan, sulak alanları koruyan, ormanlarına sahip çıkan, çevresine zarar vermeyecek şekilde planlanmalıdır. Bu artık keyfiyete bağlı değil, zorunlu olmalıdır.
Dünyada başlayan yeni kentleşme modelleri örnek alınmalıdır. 
Yalova’da vakit henüz geç değil. İyi bir planlama ile geleceğe daha güvenle bakabilir ve gelecek nesillere daha iyi yaşanabilir bir kent bırakabiliriz.
İyi haftalar diliyorum.
Saygılarımla.