Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Esenköy Balıkçı Barınağında Vali Muammer Erol, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir’in katılımlarıyla Midyede Organik ve İyi Tarım Uygulamaları Sertifika Töreni düzenlendi. Etkinlikte konuşan Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “Yalova İlimiz 798 km2 ile Türkiye’nin yüz ölçüm olarak en küçük ilidir. Ancak üretim çeşitliliği ve doğal yapısı itibariyle en zengin illerinden birisidir. Yüzölçümünün % 27 ‘si Tarım Alanı, % 62’ si Ormanlık ve Fundalık, % 1’ lik kısmı ise Mera alanından oluşmaktadır. İlimiz tarım parsellerinin yaklaşık %72,5luk kısmı 5 dekar ve altında küçük parsellerden oluşmakta olup bu durum katma değeri yüksek ürünlerin üretimini zorunlu kılmaktadır. Tarım yapılan alanlarımızın yaklaşık 6.700 hektarlık kısmı sulanmakta olup, bu alanın % 20’lik kısmı (yaklaşık 1.400 ha) devlet sulamasıdır. İşlenen tarım alanlarımızın 2021 verilerine göre yaklaşık 33.500 dekarlık kısmında 11.130 ton hububat, 12.560 dekarlık kısmında 29.800 ton yem bitkileri, 7.850 dekarlık kısmında 27.500 ton sebze, 52.100 dekarlık kısmında 55.500 ton meyve ve 3.679 dekarlık kısmında ise 155 Milyon adet süs bitkileri üretimi gerçekleştirilmiştir. İlimizle özdeşleşen kivi üretiminde ülkemizde 1. sırada yer alan ilimizde yaklaşık 30 bin ton üretim gerçekleşmektedir. Bu kapsamda Yalova Kivisinin, Yalova Aronyası ile birlikte 2021 yılında coğrafi işareti alınmıştır. Ayrıca ilimiz için ayrı bir değer olan Yalova Kıvırcık Koyununun 25 Ekim tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yerli Hayvan Irk ve Hatlarının Tescili Hakkında Tebliğ kapsamında Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından tescili yapılmıştır. İlimiz Su Ürünleri konusunda da önemli bir yer ve değere sahiptir. Tüm ilçelerimizin denize kıyısı olup, 123 km kıyı şeridi ile Marmara Bölgesinde önemli bir yer tutmaktayız.  Balıkçılarımıza hizmet veren 7 Barınağımız olup, 8 Su ürünleri Kooperatifimiz ve hali hazırda faal 9 işleme ve yetiştirme tesisimiz mevcuttur. Gemi Ruhsat teskeresine sahip 155 gemimiz ve Gerçek Kişi ruhsat teskeresine sahip 1.163 balıkçımız bulunmaktadır. 2021 yılı verileri ile yaklaşık 262 Milyon TL satış değerinde 13 bin ton balık istihsali gerçekleşmiştir. 2022 yılı verilerine göre ilimizde 53 çiftçimiz 242 dekar alanda aronya, 2 çiftçimiz 266 dekar alanda yem bitkisi, 4 çiftçimiz 467 dekar alanda sebze ve meyve, 4 arıcımız 343 kovanla ve 4 su ürünleri yetiştiricimiz yaklaşık 400 dekar deniz alanında organik midye yetiştiriciliği yapmaktadır. Bununla birlikte 7 çiftçimiz 255 dekar alanda kivi, 1 çiftçimiz yaklaşık 33 dekar alanda ceviz ve 2 su ürünleri yetiştiricimiz ise yaklaşık olarak 250 dekar deniz alanında iyi tarım uygulamalarıyla midye yetiştiriciliği yapmaktadır. Yalova bazı tarımsal ürünlerin ilk üretimine öncülük etmiştir. Bugün de ilk olarak organik ve iyi tarım uygulamaları ile midye yetiştiriciliği konusunda ülkemize bir ilki yaşatmasına şahitlik ediyoruz” dedi.

‘Midye yetiştiriciliğinde yapay yem ve kimyasal katkı kullanılmıyor’

Su ürünleri yetiştiriciliği ilimiz kıyılarında âtıl halde bulunan deniz kaynaklarını üretime kazandırırken hayvansal protein açığının kapatılmasına da önemli katkıda bulunmaktadır ifadelerini kullanan İl Müdürü Parıldar, “Midye yetiştiriciliği bu bakımından önemli olmakla beraber 2021 yılında yaşanan Müsilaj ile mücadelede çok önemli bir rol üslenmektedir. Evsel, tarımsal ve endüstriyel alanlardan gelen atıkların özellikle azotun geri dönüştürülmesinde herhangi bir masraf yapılmadan, mineral madde bakımdan zengin, insan gıdası olarak hayvansal protein üretilmesinde midye yetiştiriciliğinin ayrı bir yeri vardır. Midye yetiştiricilik tesislerinin kurulduğu ilk günden beri tam kontrollü bir şekilde yapılan üretimlerden haftalık olarak aldığımız numuneler, Bakanlığımız laboratuvarlarında insan sağlığı açısından analize tabi tutulmuştur. Midye yetiştiriciliğinde yapay yem ve kimyasal katkı veya herhangi bir ilaç kullanılmamaktadır. Bakanlıkça yaptığımız analizler sonucu sağlıklı, hem de yetiştirme teknikleri bakımından doğal olan midyelerin organik üretim ve iyi tarım uygulamaları bakımında sertifikasyonu önemli bir eksiklikti. İl Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın da destekleri ile sektörümüze bir proje kapsamında bu eksikliği giderilmesine öncülük ederek, yetiştiricilik yapan firmalarımızı bugün sertifikalandırıyoruz. Hayırlı olsun. Midye insanımız tarafından da sevilerek tüketilen bir türdür. İhracat potansiyeli yüksek bir üründür ve firmalarımız ihracat yapmaktadırlar.

Sayın misafirler, ülkemizde 2022 Eylül ayı verilerine göre 38 midye çiftliği bulunmakta olup toplam kapasiteleri 35.000 ton/yıldır Yalova ilimizde Bakanlık olarak verdiğimiz izinlerle bugün 7 adet midye yetiştiricilik tesisinden 6 tanesi üretim faaliyetlerine başlamış olup 1 tanesi de kurulum aşamasındadır. Hali hazırda mevcut kapasite: 3863 Ton/yıl, olup tam kapasite üretime geçildiğinde 9000 Ton/Yıl üretim yapılacaktır. Midye yetiştiricilik sektörünün yatırımları sayesinde şamandıra, halat, midye çorabı gibi daha birçok kalem sarf malzemesinin yerli üretimin gelişmesine ve artmasına dolaylı olarak katkıda bulunmuştur. En az bunlar kadar önemli gördüğünüz yeni istihdam alanı yaratmış, şu anda tesislerde 8 mühendis, 30 kadar da dalgıç, kaptan ve balıkçı personel için istihdam alanı oluşturmuştur. İl Müdürlüğümüz tarafından 2022 yılında 26 değişik başlıkta proje hayata geçirilmiş olup bu projeler ile çiftçilerimize 10 Milyon TL’nin üzerinde destek sağlanmıştır. Bu projelerin hayata geçirilmesinde ve İlimizde uygulanmasında büyük desteklerini gördüğümüz, bizlere 3’er Milyon TL Proje Desteği sağlayan Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürümüze ve çalışanlarına huzurlarınızda çiftçilerimiz ve İl Müdürlüğümüz adına şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim