Yalova’da kurulacak olan 160 yerli sanayicinin girişimiyle yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlayacak olan Yalova İMES OSB, rant simsarlarının saldırısına uğradı.  OSB kurulacak olan bölgeden 1 yıl içerisinde bin dönümlük alanın köylülerden satın alındığını söyleyen Yalova-İMES Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, “Spekülatörler vasıtasıyla arsa fiyatları çok yükseldi. Önümüzde çok ciddi bir tehdit var” dedi.
Yalova-İMES Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz gazetemizi ziyaret etti. Erboz burada yaptığı açıklamada İMES OSB’de 15 bin kişilik bir istihdam sağlanacağına vurgu yaptı.
Yalova Gazetesi’ni ziyaret eden Yalova-İMES Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz ile İMES Makine İhtisas OSB Bölge Müdürü Direnç Özdemir’i gazetemiz imtiyaz sahibi Hayri Tezcan karşıladı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Tezcan, gazete çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Yalova-İMES Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz ise yerel basının çok önemli bir görev üstlendiğini dile getirerek ortaya konan ilkeli yayıncılıktan dolayı Tezcan’a teşekkür etti. Ardından İMES OSB hakkında bilgiler aktaran Erboz Türkiye’nin 2023 hedefine ulaşması için katma değer katacak olan, tamamlandığında 15 bin kişiye istihdam sağlayacak; yenilikçi, milli, yerli ve yeşil üretimi kendisine misyon edinen OSB bölgesinin rantçıların saldırısına uğradığını söyledi. Başkan Süheyl Erboz, “Biz gerçekten iyi niyetli duygularla geçmişte Dilovası ve Dudullu’da olduğu gibi Yalova’ya da iş ve aş getirme derdindeyiz ancak OSB alanımız rantçıların saldırısına uğramış durumda” dedi.
15 bin kişiye istihdam sağlayacak
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescil edilen organize sanayi bölgesinin Yalova’nın Çiftlikköy ilçesindeki 470 hektar alanda inşa edileceğini söyleyen Erboz, yatırımın tamamlandığında 15 bin kişiye istihdam sağlayacağını dile getirdi. Erboz, makine imalatı, otomotiv ve beyaz eşya yan sanayi, elektrik, elektronik eşya, savunma araç ve gereçleri gibi yüksek katma değere sahip ürünler üretilmesi planlanan Yalova-İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım hazırlıklarını son hızla sürdürdüklerini söyledi. Erboz, “Çiftlikköy bölgesinde bir OSB kurduk. Osmangazi Köprüsü’nün yapılması bizi buraya yatırım yapmaya itti. Dilovası ve Dudullu İMES iyi birer örnek. Daha önce orada edindiğimiz tecrübelerle burada yeni nesil bir OSB kurmak için faaliyetlerimize başladık. Biz, Allah nasip ederse 264 tane parselden meydana gelen 3 milyon metrekare büyüklüğünde, içerisinde her türlü sosyal imkânı olan yeni nesil bir OSB kurmak için Yalova’ya geldik” dedi.
Rant çetesinin kurbanı olabilir
İMES Makine İhtisas OSB Bölge Müdürü Direnç Özdemir ise rant çetesine karşı mücadele verdiklerini söyledi. Projenin rant çetesinin kurbanı olabileceğini söyleyen Özdemir, “Bu işi sabote etmeye çalışan çok. Maalesef projemiz emeğiyle değil rantiyeyle kazanmak isteyen bir çetenin kurbanı olabilir. Proje çok ciddi bir taarruz altında. Biz kurumsal temsil anlamında buraya geldik. Yaptıklarımız zaten yapacaklarımızın referansı ama önümüzde bir tehdit var. Projenin bekasıyla ilgili bir durum. Ya bu bilek güreşini spekülatörler kazanacak ya da gerçekten emek ve gerçek iş hayatı kazanacak. Ya üretim ekonomisi kazanacak ya da rant ekonomisi kazanacak. Bu anlamda kılıçlar çekilmiş durumda” diye konuştu.
1 yılda bin dönüm talan edilmiş
Spekülatörlerin bilinçli olarak OSB’nin kurulacağı alandan köylünün tarlasını satın aldığını söyleyen Özdemir, “1 yıl içerisinde bölgemizin sınırları içerisinden bin dönüm alan talan edilmiş. Bir takım spekülatörler bilinçli olarak yer almış. OSB’ye daha pahalıya satayım diye yerler alınmış. Gerçekten yatırımcı isen kurumlar burada. Senin köylü Mehmet efendiden aldığın tarlanın ne mantığı var? Tamamen rant. Takla attırmak için alınmış. Kamulaştırma rakamları var. Bulduğumuz rakamlar şu an rızaen aldığımız rakamlar. Uludağ Üniversitesi’nden profesörleri getirttik, dere yataklarında endemik bitki türlerini araştırdılar. Bizim elimizde raporlar var. Bize rağmen oluşturmaya çalıştıkları bir algı var. Köy muhtarına gidip, ‘Bize irtibat bürosu verin’ deme cüretini gösterenler var. Arazi sahiplerini arıyorlar. Kanada’dan bile köylüyü arıyorlar. Biz resmi süreçleri tamamlayalım diye geciktik. Biz resmi kurumuz. Resmi prosedürü tamamlamadan sahneye çıkamazdık ama birileri sahneye çıkmış. Biz Bakanlıktan kamu yararı kararı aldık ancak emlakçılar boş durmamış. Tehdit ve tehlike büyük. Bu bugün bize ama yarın da başkasına yapılacak.Biz 15 bin istihdam diyoruz. Bunu belgeliyoruz da. Bu vatandaşlar ‘Biz 30 bin istihdam oluşturacağız’ diyorlarsa biz onlara üye olalım. Biz de onların bünyesinde faaliyet yürütelim. Bakıyorsunuz böyle bir şey de yok. Bir yere konuşmaya gidiyoruz bize ‘Davaları ne zaman açacaksınız?’ diye soruyorlar. Birileri aldı da ne zaman para kazanacak sorusu bu. İkinci soru da ‘Ne kadardan kamulaştırma yapacaksınız?’ oluyor. Bize ‘Kente ne kazandıracaksın? Yatırımda neler olacak? Suyu nereden getireceksin? Kaç kişiyi istihdam edeceksin?’ diye sormuyorlar. Bu gerçekten sadece bu yatırım için değil bu şehir için büyük bir tehdit” şeklinde konuştu.

“Yalova’ya iş ve aş getirmenin derdindeyiz”

Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, rantçılar nedeniyle yatırımların riske girdiğini söyledi. Erboz, “Bir tarihsel süreçten geçtik. Kurduğumuz dernek vasıtasıyla 160 tane sanayicimiz var. Onlardan aldığımız belirli ücretlerle bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Her şeyin bir maliyeti var. Biz ortalama bir arsa maliyeti hesap edip insanlara bunu deklare etmiş durumdayız. Ona göre insanlardan alt yapı katılım payı topluyoruz. Bu arsa fiyatları çok çok yükseğe çıkarsa biz bu projeyi gerçekleştiremeyiz çünkü insanlar onu ödeyemez. Oradaki yatırımı yapacak olan arkadaşlarımızın şu anda zaten birer işleri var. Hem üretim yapmaya çalışıyorlar hem de bu yatırıma katılmaya çalışıyorlar. İşlerini büyütmek için böyle bir yatırım yapmak zorunda kalıyorlar ama spekülatörler vasıtasıyla arsa fiyatları çok yükseğe çıkarsa bunu kimse ödeyemez ve bu projeden biz de vazgeçeriz. Böyle olsun asla istemiyoruz. Bu anlamda bu ilde geçmişte kötü örnekler yaşanmış. Biz bunun mücadelesindeyiz. Biz gerçekten iyi niyetli duygularla geçmişte Dilovası ve Dudullu’da olduğu gibi Yalova’ya da iş ve aş getirme derdindeyiz. Bizim bu konuda tecrübemiz var. Çevremizdeki sanayici arkadaşlarımızın da itimadı ve bize güveni var. Bu ilimize de bir sanayi yatırımını kazandırmak istiyoruz” dedi.

 

Editör: TE Bilişim