Dünya Gümrük Günü Yalova’da da kutlandı. Bu nedenle 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında bir tören düzenlendi. Atatürk anıtına çelenk sunan Yalova Gümrük Müdürü Murat Aydeniz ardından yaptığı konuşmada Yalova’nın dış ticaret rakamlarını açıkladı. Aydeniz ithalat ve ihracat rakamlarına da değindiği konuşmasında, “26 Ocak 1953 tarihinden beri kutlanmakta olan ve özellikle son yıllarda ülkemizde Ticaret Bakanlığının kamuoyunda farkındalık yaratma adına birçok program ve etkinlikle birlikte kutlanmasını öngördüğü 26 Ocak Dünya Gümrük Gününün kısaca tarihinden bahsetmek istiyorum. Ülkemizin de kurucu üyesi olduğu ve halen dünya ticaretinin %98' ini gerçekleştiren 180 üyeli Dünya Gümrük Örgütü'nün temelini oluşturan Gümrük İşbirliği Konseyi Sözleşmesi, 1950 yılında imzalanmış ve 1952 yılında yürürlüğe girmiştir. Anılan Konsey ilk toplantısını 26 Ocak 1953 tarihinde 17 ülkenin katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirmiştir.

Dünya Gümrük Örgütünün ilk toplantısının yapıldığı 26 Ocak tarihi üye ülkelerde ve Dünya Gümrük Örgütü merkezinde ‘Dünya Gümrük Günü’ olarak ilan edilmiştir. Dünya Gümrük Günü her yıl Dünya Gümrük Örgütü tarafından belirlenen farklı temalar çerçevesinde kutlanmaktadır. 2019 yılı için Dünya Gümrük Örgütünce ‘Kesintisiz Ticaret, Seyahat ve Taşımacılık için akıllı Sınırlar’ slogan belirlenmiştir.

Bakanlığımızca, 2019 yılı Dünya Gümrük Günü'nün tüm taşra birimlerinde eş zamanlı olarak farklı etkinlikler çerçevesinde kutlanması öngörülmektedir. Ticaret Bakanlığı, Cumhuriyetimizin yüzüncü kuruluş yılı olan 2023'te, ülkemizin beş yüz milyar dolar ihracat hacmi ile dünyanın en büyük on ekonomisi içerisinde yer alması hedefine ulaşmada, mevzuatla üstlendiği hizmetleri yerine getirirken; işlemleri basitleştirmeyi, kolaylaştırmayı ve hızlandırmayı, yenilikçi ve verimli olmayı, uzmanlaşmayı, değişim ve gelişim için öğrenerek ilerlemeyi, iyi yönetişim ilkeleri benimsemeyi ve kurumsallaştırmayı, hesap verebilirliği, saydamlığı, etkililiği, katılımcılığı esas almaktadır.

Bu noktada; 1994 yılında kurulan ve (A) sınıfı bir gümrük idaresi olarak her türlü işlemi gerçekleştirmeye yetkili olan Yalova Gümrük Müdürlüğü ilgili mevzuatlar uyarınca deri ve deriden mamul eşya ile ayakkabı, tekstil, motorlu kara taşıtlarının serbest dolaşıma giriş işlemleri ile Tarım ve Ormancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Belirli Ürünlerin Girişine Yetkili Gümrük İdareleri ile Resmi Kontrollerini Yapmaya Yetkili İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin Belirlenmesine Dair Tebliğ hükümleri uyarınca da zirai karantina kontrolüne tabi tohum, fide, fidan ve çiçek soğanlarının gümrük işlemleri konusunda yetkili olup, 22.05.2017 tarihinde Yalova Ro-Ro Terminalindeki yeni hizmet binasında faaliyet göstermeye başlayan idaremizce daha önce hizmet verilen alanlara ilave olarak Yalova ilinde İçişleri Bakanlığı Makamınca ihdas edilen (4) yeni geçici deniz hudut kapısında da gümrük ve muhafaza hizmetleri verilmeye başlanacaktır.

Halen toplam (77) personel ile hizmet vermekte olan idaremiz, 2018 yılında bir önceki yıla oranla %38 oranında artış gösteren dış ticarette 1.070.578.055.-USD ithalat, 652.895.365.-USD ihracat olmak üzere toplam 1.723.423.420.-USUlik işlem sürecinde aktif olarak yer alarak yaklaşık 510 milyon TL tutarında vergi tahakkuk ve tahsili gerçekleştirmiştir. Aynı dönemde, 995 bin TL'lik tasfiyelik eşya ile ilgili işlem yapılarak 900 bin TL'lik bir satış geliri hazineye irad kaydedilmiş ve bunun yanında 770 bin TL'lik vergi ve usulsüzlük cezası tahakkuk ettirilmiştir. İlimizde, bir önceki yıla göre ihracat rakamları % 4, ithalat rakamları ise % 72 oranında artmış göstermiş olup, ihracatın ithalatı karşılama oranı % 61 olarak gerçekleşmiştir.

Ayrıca, kaçakçılıkla mücadele kapsamında 2018 yılı içerisinde Yalova Ro-Ro Terminalinden Türkiye'ye giriş-çıkış yapan toplam 95.000 taşıt konteyner ile ilgili gümrük işlemi gerçekleştirilerek bu taşıtlardan 6.464'ü ihbar ve risk analizi kapsamında Araç ve Konteyner Tarama Sisteminde taranmış olup, bu taşıtlardan 13 ünde kaçakçılık olayı ortaya çıkarılmıştır. Bu mücadele kapsamında; 2018 yılı içerisinde Yalova dinde Bakanlığımız birimlerince yapılan operasyonlarda 44.938 gr. eroin maddesi ile 169 adet kullanılmış oto yedek parçası ele geçirilmiş olup, Yalova Ro-Ro Limanı Sahasından yurtdışına çıkış yapmak üzere gelen TIR araçlarında (22) olayda toplam 48 düzensiz göçmen yakalanmış ve 24 şüpheli TCK 79. madde (göçmen kaçakçılığı) kapsamında Yalova Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilmiş ve 1 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, 11 TIR dorsesine ise el konulmuştur. Bu itibarla; Bakanlığımızca 2019 yılında belirlenen tema çerçevesinde kutlanan 26 Ocak Dünya Gümrük Günü kapsamında tüm Gümrük camiasının bugününü kutluyor ve daha nicelerini bizleri bugünümüzde yalnız bırakmayan siz saygı değer konuklar ve tüm paydaşlarımızla birlikte tekrardan kutlamayı diliyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim