Dünyanın lider elyaf üreticisi Aksa Akrilik'in Ar-Ge merkezinde geliştirilen Everfresh, üzerindeki koronavirüsü 30 dakikada, %97,48 oranında etkisiz hale getiriyor. Everfresh, AKSA AKRİLİK'in ARGE merkezinde geliştirildi. Yeni ürün üzerindeki korona virüsü 30 dakikada %97,48 oranında etkisiz hale getiriyor. Aksa Akrilik Pazarlama Müdürü Atakan Koru, "Yaptığımız en son testlerde Everfresh elyafın koronavirüse karşı yarım saatte yüzde 97,48 etkinlik gösterdiğini belgeledik" dedi. Antimikrobiyel özellikli elyafın Kovid-19 virüsüne karşı etkili olması üzerine ürünü "Everfresh" markası ile duyuran şirket, şimdi ürünün tekstil başta olmak üzere birçok alanda kullanılmasını hedefliyor. Ürünün tanıtım programında açıklamada bulunan Pazarlama Müdürü Atakan Koru, 4 yıl önce Türk mühendislerle birlikte antimikrobiyel ürün geliştirme sürecine başladıklarını söyledi. Birçok farklı etken madde üzerinde çeşitli metodlar denendiğini aktaran Koru, "En sonunda çinko bazlı elyaf içerisine hapsderek oluşturduğumuz elyafın hem çevresel hem de sağlık açısından en iyi performansı gösterdiğine kanaat getirdik. Son dönemlerde pandemi dönemi geçiriyoruz. Pandemi döneminde insanların hijyen beklentileri bir kat daha arttı. Yaptığımız en son testlerde Everfresh elyafın koronavirüse karşı yarım saatte yüzde 97,48 etkinlik gösterdiğini belgeledik. Aktif giyim, denim, içlik, çorap, el örgüsü gibi alanlarda koronavirüse karşı etkinliğimizi zaten gösteriyoruz. Dikkat çekmek istediğimiz diğer bir konuda toplu kullanım alanları. Yurt, cami, otel gibi ortak kullanım alanlarında kullanılabilir. Ortak kullanım alanlarında Everfresh'in hijyen beklentilerini karşılayacağını, hatta öteye taşıyacağını düşünüyoruz. Biz çinkoyu elyafın içerisine hapsediyoruz. Ürünümüz kesinlikle bir püskürtme veya yıkama işlemi değildir. Defalarca yıkadıktan sonra, ürünü almanızdan yıllar geçmesine rağmen ürün etkinliğini göstermeye devam edecek. Bu bizi benzersiz kılan özelliklerden sadece bir tanesi” şeklinde konuştu.

‘Toplum sağlığına katkı sunacak’

Elyafın rekabetçi bir fiyatla piyasaya sunulduğunu ve pazardaki yansımadan çok memnun kaldıklarını da ifade eden Koru, "Bunun özellikle ortak kullanım alanlarında kullanılan ürünlerde çok etkili olacağını düşünüyoruz. Yurt, otel, cami gibi alanlarda halıların, döşemelik kumaşlar, metro koltukları gibi alanlarda toplum sağlığına katkı sunacağı görüşündeyiz" dedi.

Everfresh'in korona virüsü etkisiz hale getirmesini sağlayan teknoloji nedir?

Everfresh'in bu antimikrobiyel etkisini çinko kazandırıyor. En önemlisi de bunun elyafın içinde yer alıyor olması. Yani ürün püskürtme ya da benzer bir yöntemle değil elyaf üretilirken doğrudan içine yerleştiriliyor. Tabii bu uygulama sağlık açısından da çok avantajlı, cilde hiç zarar vermiyor.

Bu teknolojiyle üretilen ürünler yıkama sonrası özelliğini kaybeder mi?

Az önce bahsettiğim özel teknolojimiz sayesinde ürünler kullandığınız sürece bu özelliği taşıyor. Bu da everfresh'i benzersiz kılan özelliklerden biri. Defalarca yıkanmış ürünlerde dahi antimikrobiyal etkinlik devam ediyor.

Hangi alanlarda kullanılıyor?

Everfresh, Kovid 19 nedeniyle zorunlu hale gelen maskelerden ev tekstiline kadar çok geniş bir yelpazede kullanım imkanı sağlıyor. Aktif giyim, denim, içlikler, çoraplar, el orgu elyafı gibi tekstil ürünlerinde kullanılan Everfresh teknolojisi korona virüse karşı etkinlik gösteriyor. Bunun dışında önemli bir konu da otel, cami ve yurtlar gibi toplu kullanım alanlarında Everfresh teknolojisiyle üretilen halıların kullanımı. Çünkü Everfresh bakteri, mantar, küf oluşumunun önünde geçiyor ve gereken hijyeni sağlıyor. Bu nedenle ürün pazarda büyük ilgi görüyor. Ürünün pazarda bu kadar ilgi görmesinin bir nedeni de üstün niteliklerine rağmen fiyatının avantajlı olması.

Everfresh'i nasıl keşfettiniz?

Aslında Everfresh'in geliştirme çalışmaları bünyemizde bulunan Türk mühendisler tarafından 4 yıl önce başladı. Antibakteriyel özellik gösteren farklı katkı maddeler ve uygulama yöntemleriyle ilgili Ar-Ge çalışmalarının sonucunda insan sağlığı ve çevresel etkileri değerlendirerek çinkoyu ürünler içine yerleştirme yönteminde karar kılındı. Pandemi koşullarıyla birlikte tüketicilerin hijyen ve sağlık yönünde artan ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bu alanda çalışmalarımıza hız verdik. Ürünümüzün patent sürecinin devam ettiğini de belirtmek isterim.

Editör: TE Bilişim