Yalova da arıcılık yapan Nurcan Ergan ve eşi Ali Ergan 1 kovan arı ile başladıkları bal üretimine şu an 65 kovan ile devam ediyor. Bu yıl etkili olan yağışlar dolayısıyla son yılların en verimli ve kaliteli balını aldıklarını söyleyen Nurcan Ergan, “10 yıldır arıcılık yapıyoruz. Bu sene bal verimi ayrı bir güzel oldu. Gecen yıllarda yeterince arılar çıtaları dolduramıyordu. Bu sene kış çok güzel geçti, çok güzel kar yağdı, bahar yağmurları ile birlikte mevsim arıcılık için çok güzel geçti. Bu yüzden de arılarımız çıtalarımızı doldurdu. Çok güzel, kaliteli ve verimli bir sezon geçirdik. 1 kovan arı ile başlamıştık bu işe şu an 65 kovan arımız oldu” dedi.

“Organik bal şifa kaynağıdır”

Organik balların bir şifa kaynağı olduğuna dikkat çeken arıcı Nurcan Ergan, “Biz bal satışında sıkıntı çekmiyoruz. Bizden bal alan sürekli müşterimiz oluyor. Bal hasadı başlayınca müşterilerimiz gelip hemen ballarını alıyor. Tamamen organik ve şifa kaynağı balımız için kimi müşterilerimiz bahçeye geliyorlar tadına bakıp balımızı yiyorlar daha sonra da alıp gidiyorlar. Vatandaşlarımız hasat zamanı bal istediklerinde teslim ediyoruz. Bu yıl petekli bal ve süzme balın kilogramı 300 lira olarak satılıyor” diye konuştu.

“Sahte bala dikkat edin”

Bal üretiminde eşine yardım eden Ali Ergan da bu yıl yağışların balın kalitesini ve verimini artırdığını söyleyerek, “Eşim ile yaklaşık 10 yıldır arıcılık yapıyoruz.  1 kovan arı ile başladık bu işe. Ona çocuklarımla destek verdik. Bu güne geldi Elhamdülillah. Kendisi çok hevesli ve arılara bakıyor. Bizde Ona destek oluyoruz. Sezon tüm arılar için bereketli olsun. Bizim Arıcılar olarak en büyük sıkıntımız piyasada satılan balların yüzde 60-70 oranında sahte olması. Sahte bal tuzağına karşı tüketici vatandaşlarımızı dikkatli olmaya davet ediyoruz. Bal alırken üreticiden direk bal almaları en doğru yöntem olur. Bal almak isteyen vatandaşlarımız 545 778 75 55 numaralı telefondan bize ulaşabilirler” şeklinde konuştu.

Arıcılar devlet desteklerinden yararlanmak istiyor

Ülkede arıcılığın desteklenmesi gerektiğini dile getiren Ali Ergan, “Gerek Tarım ve Orman Bakanlığı ve gerekse KOSGEB gibi kurumların arıcılık yapanlara gerek kredi ve gerekse hibe vermesi lazım.  Bu şekilde ülkemizin bal üretim rekoltesi de artar. Kovan oluşturma maliyetleri her geçen yıl artıyor. Bu nedenle gerek Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine ve gerekse KOSBEB’e desteklerden faydalanmak üzere başvuran üreticilerden proje hazırlanması isteniyor. Bu çok doğal ve makul bir talep. Ama proje hazırlanması için 10 bin TL gibi bir para alınıyor. 30 bin TL destek alacak olan arıcı 10 bin TL’sini proje hazırlanmasına verince aldığı paradan bir fayda göremiyor. Bu anlamda ya proje parasını kaldırsınlar, ya da devlet bu konuda daha makul bir fiyat belirlesin” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim