Yalova’da bakkal, manav ve bazı esnafların  dahi camlarına satılık veya kiralık levhası asmak suretiyle gayrimenkul pazarlamaya çalışmalarına tepki gösteren Berraksu, “Bu tip uyanık geçinen kimseleri deşifre etmek her emlakçının görevidir. Maliye ve Emlak Komisyoncuları Derneği’nin yaptıkları çalışmalar çerçevesinde ayakçı tabir edilen bu kişilerin sayısında azalma olmuştur. Fakat yapılan çalışmalar yetersizdir. Bu ayakçıların yaptığı yanlışlar gerçek emlak komisyoncularını zor durumda bırakmaktadır.

TSE tarafından gayrimenkul yatırım hizmeti verenler için hazırlanan kurallara tüm emlak komisyoncuları uymak zorundadır. Bu kriterlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Vergi Dairesine ve meslek odasına kayıtlı olması, meslek sertifikası alması, yaptığı alışverişlerde sözleşme belgesi kullanması, emlakçılık dışında başka iş yapmaması, hizmet verdiği bölgenin yerleşme planı, krokisi vaziyet planı, tanıtım elemanları emlak ofisinin duvarına veya görülecek yere asılması gerekir”  diyerek emlak komisyoncularının sahip olması gereken şartları belirtti.

Berraksu, emlak komisyoncularının prosedürlere uyması gereğine dikkat çekerek dikkat edilmesi gereken hususlar noktasında şu bilgilendirmede bulundu :  “Ayrıca satılık veya kiralık gayrimenkuller için ilan panoları düzenlenmeli, müşteri emlak ofisinde broşür, fotoğraf veya görüntülerle imar durumu hakkında bilgilendirilmeli.

Kiralama ve satın alma komisyon bedellerinde ücret tarifesine uyulmalı. Gayrimenkulun değerinin üzerine ayrıca bir ek ücret konulmamalı. Yer gösterme karşılığında herhangi bir ücret  talep edilmemeli. Her alım-satımda sözleşme yapılarak alıcı ve satıcının haklarını koruyucu ibareler konulmalıdır.” 

Editör: TE Bilişim