SGK borç yapılandırmada peşin ve ilk taksit ödemesinde süre yarın doluyor. Yalova Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Salih Aydın, SGK borç yapılandırmada peşin ve ilk taksit ödemede son günün 31 Mart 2021 olduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumuna borcu bulunan ve 7256 Sayılı Borç Yapılandırma Kanunundan yararlanmak isteyen sigortalı ve işverenler için son başvuru tarihi 1 Şubat 2021 olarak belirlenmişti. Söz konusu borçlar ister peşin istenirse de 6, 9, 12 veya 18 eşit taksit halinde iki ayda bir ödeme ile 36 aya kadar taksitlendirildi. Başvurular sonrası borçlara ait ödeme planları işveren ve sigortalılarımıza tebliğ edildi.

İlk İki Taksitin Süresinde Ödeme Yapılması Şartı

Tebliğ edilen ödeme planlarında her taksit için son ödeme tarihleri bulunmaktadır. İlk taksit ve peşin ödeme için son tarih 31 Mart 2021 olarak belirlenmiştir. Söz konusu yapılandırmanın bozulmaması için en önemli şartlarlar biri de taksitli borçlar için ilk iki taksitin son ödeme tarihleri geçirilmeden ödenmesidir. Ödemeler; banka şubelerinden, ATM’ lerden, sgk online ödeme sistemi üzerinden kredi kartıyla veya internet bankacılığı kullanılarak yapılabilmektedir.

İhaleler İçin Borcu Yoktur Belgeleri

İlk taksitini ödeyen ve taksitli dönemler harici limit üstünde borcu bulunmayan işverenlerimiz ihalelere katılmak için borcu yoktur belgeleri alabilmektedirler.

Peşin Ödemelerde İndirim

SGK yapılandırması kapsamında alacakların gecikme cezası ve zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncellendi. Peşin ödemelerde hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’ı, 2 taksitle ödemede ise yüzde 50’si silindi.

Bağ-Kur Primlerinin İhyası

SGK borç yapılandırmasının Bağ-Kurlulara da önemli avantajlar getirildi. Bağ-Kur sigortalılarının daha önceki kanunlarla durdurulan hizmet sürelerine ilişkin prim borcu asılları Yİ-ÜFE ile güncellendi. 31 Mart 2021 tarihine kadar ödemeleri halinde durdurulan hizmet süreleri ihya edilecek.

GSS Borçlarına Ödeme Kolaylığı

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının ise 30 Nisan 2021 tarihine kadar peşin veya taksitler halinde ödenmesi durumunda gecikme cezası ve zammının tamamı silinecek.

GSS sigortalısı olanlardan daha önce hiç gelir testine başvurmayanların ise 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testine başvurmaları halinde GSS primleri, gelir testi sonucuna göre başlangıç tarihinden itibaren güncellenebilecek. Gelir testi sonucunda aynı hanede yaşayan ve aile içindeki geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olduğu tespit edilenlerin prim borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.

Editör: TE Bilişim