Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde yapılan ıslah çalışmaları sonrasında elde edilen Yavuz 1 adlı ceviz türü ülkenin en çok tercih edilen cevizleri arasına girmeye aday.
Hem taze yemeye hem de kurutmalığa uygun. Kurutulduğunda %56 randıman veriyor. Taze ve kuru olarak tüketimi, iriliği, ince kabuklu oluşu, lezzeti ve randımanı özelliklerine göre kategorisinde Türkiye’nin en iyi cevizi olma özelliğini hak ediyor. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde  Ziraat Mühendisi Yavuz Ferhatoğlu tarafından 12 yıl süren ıslah çalışması sonucunda elde edildi. Tarım Bakanlığı tarafından Yavuz 1 ismiyle tescil edildi.  500 – 1200 m. rakımları arasında daha randımanlı oluyor. Karasal iklimi seviyor.
Şimdi emekli olan ceviz uzmanı Ziraat Mühendisi Yavuz Ferhatoğlu “12 yıl emek verdiğim Yavuz 1 cevizi ile gurur duyuyorum. Enstitü de uzun emeklerle elde edilmiş ve tescil edilmiş ceviz çeşitlerinin hepsinin kendine göre üstünlükleri var. Anadolu’da ki yerel birçok ceviz çeşidimiz Anadolu’nun zenginliğine zenginlik katıyor. Ülkemiz adeta ceviz cenneti ama tam değerlendirildiği söylenemez” dedi.
Tema Vakfı Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan “Yabancı ceviz çeşitleri arayışı içinde girmektense yerli üstün özellikleri ceviz çeşitleriyle büyük bahçeler kurmalıyız. Ülke topraklarımızı üstün randımanlı çeşitlerle donatarak üretim seferberliği başlatabiliriz.  GDO’lu çeşitlerle üretimi terk etmeliyiz. Türkiye’nin en büyük tarımsal araştırma kuruluşu olan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma enstitüsünde sebze ve meyvede ıslah yoluyla elde edilmiş yüzün üzerinde üstün verimli çeşidimiz var. Neden kullanılmıyor” dedi.

Editör: TE Bilişim