Resmi Gazete’de önceki gün yayınlanarak yürürlüğe giren ulusal meslek standartları, Çalışma Bakanlığı’nın Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Çağrı Merkezleri Derneği’nin çalışmasıyla hazırlandı.

İstihdamda ‘Ulusal Mesleki Yeterlilik Belgesi’ aranacak

Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, sektörün gelişimi ve sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için AB ülkelerinde ve ülkemizde pek çok sektörde hayata geçen meslek standartlarının uluslararası geçerliliği olacak şekilde belirlendiğini söyledi. Meslek standartlarının belirlenmesinin ardından gelecek adım ise sektör çalışanlarının Meslek Standartları temel alınarak yapılan mesleki bilgi-beceri ölçme sınavı sonucunda verilecek ‘Ulusal Mesleki Yeterlilik Belgeleri’ gözetilerek istihdam edilmesi olacak.

İşveren ve çalışan açısından avantajlı

Tarakçı, “Ulusal Meslek Standartları’nın gençlerin çağrı merkezi işini meslek olarak algılamasına ve işverenlerin daha uygun eleman seçimi konularına çok önemli katkıları olacağına inanıyoruz. Bu sayede, sektöre nitelikli ve sertifikalı çalışanlar kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.  ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, Ulusal Meslek Standartları’nın işverenler açısından avantajlarını,  istihdam edilecek kişide olması gereken bilgi ve becerilerin önceden bilinmesi, yanlış kişiyi istihdam ederek para ve zaman kaybetme riskini azaltacak olması olarak açıkladı. Tarakçı, mesleki yeterlilik belgesi olan müşteri temsilcilerini çalıştıran işyerlerine sigorta işveren payı desteğinin devlet tarafından sağlanacağını sözlerine ekledi. Tarakçı, sektör çalışanlarının ise bu belge ile kalifiye olduklarını hem ulusal hem de uluslararası alanda kanıtlamış olacaklarını, meslek standartlarının kişiye, yeni bir iş öğrenme ya da iş değiştirme durumunda neleri öğrenmesi ve bilmesi, dolayısıyla kendini nasıl geliştirmesi gerektiğini de göstereceğini söyledi.

Resmi Gazete’de yer alıyor

Yürürlüğe giren çağrı merkezi sektörü Ulusal Meslek Standartları’nda belirtilen müşteri temsilcisi ve takım lideri için öngörülen bilgi ve beceriler, analitik düşünme ve analiz yapma yeterliliğinden çağrı merkezli temel teknoloji ve operasyonel süreçler bilgisine kadar 30 civarında maddeyi içeriyor. Tutum ve davranışlar bölümünde ise çağrı süresini hedeflenen zaman aralığında gerçekleştirmek ve zamanı verimli kullanmak, meslek ahlakına sahip olmak, çalıştığı kurumun etik kurallarına uymak gibi maddeler yer alıyor. 

Editör: TE Bilişim