Projenin lansmanını yapan Proje Koordinatörü Nuran Köse Çerçi projeyi şu ifadelerle anlattı; “Proje kapsamında çeşitli ihtiyaçlara binaen, çeşitli paket tur programları oluşturuldu. Bunların bir kısmı katalog olarak basıldı, tanıtım gezileri yapıldı, yine yapılacak. Turizm acenteleriyle görüşüldü ve satış programlarının girişi noktasında çalışmalar yapıldı. Turizmin pazarlanması noktasında, eğitimler kapsamında Yalova Turizm Portalı kuruldu ve bu portalın bir aplikasyon sayesinde turistlere kadar ulaşması sağlandı. Bundan sonra yapılacak desteklerle kullanımı geliştirilecek, ayrıca Yalova’nın tekelden sosyal medya hesapları oluşturuldu ve bu hesaplar kullanılmaya devam edecek. Şu an Yalova’da başlatılan dijital çalışmalar çok önemli. Çok profesyonelce hazırlanmış olan bu portalı ne Kapadokya’da ne İstanbul’da ne Bursa’da ne de Antalya’da göremezsiniz. Ülkemizde bunun bir benzeri yok. Uygulama yapılırken eksiklik kalmaması adına uluslararası çalışmaları inceledik. Avrupa’da da bunun karşılığını bulduğumuz bir çalışmaya rastlamadık.

Çerçi; “Yöresel değerlerimizi tespit ettik”

Yalova’yı dijital yarışta doğru yere koymak için gerekli altyapı çalışmalarını yaptık. Bu çalışmaları yaparken sahada turizmci paydaşlarla, Ticaret Odası ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’müzün desteğiyle çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Sahada derinlemesine incelemeler ve gözlemlemeler yapıldı. Biz Yalova’da beşerî olarak nelere sahibiz, sahip olduğumuz zenginlikler nelerdir, farklı turizm türlerinde hangi turizm paydaşlarını ön plana çıkarabiliriz, bunları yerinde gözlemleyerek çalıştık. Saha çalışmalarımızda Subaşı’ya, Güneyköy’e, Çiftlikkö’ye, Akköy’e gittik, görüşmeler yaptık. Kültür turizmi ile ilgili araştırmalar yaptık, doğa turizmi ile ilgili, kültür sanat turizmi ile ilgili tespitler yaptık. Yerel sanatçılarımızı ziyaret ettik, gastronomi turizmi kapsamında yöresel değerlerimizi tespit ettik.

Çerçi; “25 tur programı Turizm Profesyonelleri Kataloğu’nda yerlerini aldı”

Bu fizibilite çalışmalarından sonra elde edilen bilgilerle paket tur programları hazırlandı. 13 tane paket tur programı var. Bunlar; deniz, kum, güneş gibi en yaygın turizm türünden başlayarak mantar safariye, sualtı dalışına, yamaç paraşütüne, tarih ve kültür turlarına kadar 13 farklı alanda hazırlandı. Zaman programları çoğaltıldı. Toplamda 25 tur programı hazırlanarak Turizm Profesyonelleri Kataloğu’nda yerlerini aldı. Bu kataloglardan altı tanesi basıldı. Kültür turizmi, yürüyüş turları, doğa turu, botanik turu, şifa turu, ekoturizm gibi farklı tur programlarımız hazır. Farklı turizm türlerine ait farklı kişilerin adres ve telefonlarından otellere kadar detaylı bilgilerin yer aldığı bir katalog oldu. Aynı şekilde yerli köylü pazarları, Ekoturizm ve Sağlıklı Yaşam Derneği gibi bilgiler de yer alıyor. Bir sonraki çalışma Yalova Gezi Turizmi Haritasının hazırlanması oldu. Lokasyonların ve tüm destinasyonların iletişim bilgilerini içeren, kısa özet bilgilerin yer aldığı faydalı bir harita oldu. Projenin en önemli sac ayaklarından biri olan www.yalovagezi.com’dan bahsetmek istiyorum. Yalovagezi.com normalde bir turizm portalıdır, uygulama ile entegre çalışmaktadır. İnteraktif olarak tur programı yapmaya, turisti yönlendirmeye, lokasyona göre mesafeleri belirtmeye yarayan bir web sitesidir. Ayrıca proje kapsamında üç tane inovatif kent ekranı yerleştirildi. Yalova’yı nasıl gezebilirim diyen turistler için birinci elden bilgi almak amacıyla Yalova İDO enformasyon bürosuna, Termal'de Kaplıca tesisleri Çınar kafe karşısına, Armutlu'da İDO iskelesi önüne koyulan bu ekranlarla turistler, kenti daha iyi tanıyabilecekler.”

Editör: TE Bilişim