Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderilmek üzere Termal Belediye Başkanlığı’na iletilen itiraz dilekçelerinde, plan değişikliği ve plan notlarının kamu yararına, kent planlama ilkelerine ve yerinden yönetim ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.

“Gökçe Barajı havzasında yapılaşmanın önünü açar”

İtiraz dilekçe metninde şu ifadeler yer aldı; “Yalova Termal Turizm Merkezi 'ne ait  Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan  1/ 5000 ölçekli Nazım  İmar Planı ve 1 / 1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu ve ilavesi ve plan notları Termal Belediyesi'nde 24.04.2013 tarihinde  askıya çıkarılmıştır. Askıya çıkan plan, plan değişikliği  ve plan notlarına itiraz ediyoruz.Şöyle ki; İdareniz tarafından yapılan imar plan değişiklikleri kamu yararına,kent planlama ilkelerine, “ yerinden yönetim ilkesine “ tamamen aykırıdır.

Tepeden inme ve demokratik tartışma ve uzlaşmadan kaçan bir yaklaşımla yapılan plan değişiklikleri ile anılan temel ilkeler ağır biçimde ihlal edilmiştir. Askıya çıkarılan imar plan değişiklikleri ile Gökçe Barajı su havzasında yapılaşmanın önü açılmaktadır. SİT alanı olan Termal bölgesinde turizm yapılaşmaları ile oluşacak tahribat ileride telafisi güç ve imkansız zararlara neden olacak niteliktedir. Yanısıra, Gökçe barajının ormanları da bakanlığınızın yapacağı planlarla tehdit altına girmektedir ve bu kabul edilebilir değildir. İtiraz konusu planlarla Su kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nin 16. maddesi istismar edilmiştir. Anılan maddeye dayanılarak özel hüküm çalışması yapılması normlar hiyerarşisinde yönetmelikle imar planı esasını değiştirecek düzenlemelerin dışına çıkıldığı ve koruma değil arazi kullanım kararları ile planlama ilkesinin bozulmuş olduğu görülmektedir” denildi.

Metnin sonuç ve istem  kısmında da, “Yukarıda açıklanan nedenlerle , Yalova Termal Turizm Merkezi 'ne ait  Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan  1/ 5000 ölçekli Nazım  İmar Planı ve 1 / 1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu ve ilavesi ve plan notları Termal Belediyesi'nde 24.04.2013 tarihinde  askıya çıkarılmıştır.Askıya çıkan plan, plan değişikliği  ve plan notlarına itiraz eder, anılan plan değişikliklerinin iptal edilmesini ve  başvuruma yasal süresi içinde cevap verilmesini talep ederim” denildi. 

Editör: TE Bilişim