Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından uygulanan İyi Tarım Uygulamaları Projesine katılan Kivi ve Süs Bitkileri üreticilerine düzenlenen törenle sertifikaları verildi.  Çiftçiler sertifikalarını Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ve Yalova Milletvekili Fikri Demirel'den aldılar.
Yalova'da İyi Tarım Uygulamaları Projesi'ne dahil olan çiftçiler Sporium'da gerçekleştirilen törenle sertifika aldılar. Törene Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, SGK Yalova İl Müdürü Mehmet Salih Aydın, Yalova Kültür ve Turizm Müdür Vekili Şeref Tali, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Arif Laçin ile çiftçiler ve davetliler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması sonrasında başlayan törenin açılış Konuşmasını Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar yaptı. Parıldar, "İlimizde İyi Tarım Uygulamaları ilk olarak Türkiye Üretiminin yarısına yakınını karşıladığımız Kivi'de başlamıştır. 2014 yılında 30 çiftçi ile başladığımız projeye 2016 yılında süs bitkileri üretimi de dahil edildi.  Halen 7 kivi üreticisi ile 200 dekar alanda, 21 süs bitkisi üreticisi ile 615 dekar alanda yürüttüğümüz proje ile yüksek kalitede  sertifikalı ürün elde edilerek hem tüketicinin güvenli ürüne erişiminin sağlanması hem de çiftçi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Diğer çiftçilerin de bilinçlendirilmesi ve özendirilmesi ile birlikte çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, doğal kaynakların korunduğu tarımda sürdürülebilir ve izlenebilir üretimin yaygınlaştırılması hedefimiz olacaktır." dedi.
Parıldar'ın ardından söz alan AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel ise, "Tarım bizim vaz geçemeyeceğimiz bir alan. Tarım yaparken de katma değeri yüksek ürünleri elde etmenin gayretini ve amacını gütmek zorundayız. Geçmiş dönemlerde kazma, kürekle yapılan tarım daha sonra yerini tarımsal aletlere ve günümüzde de modern tarıma bıraktı. Teknolojiyi tarımda nasıl verimli kullanırsak ürünü de o denli ucuza mal edebiliriz. Dünya bir rekabetin içinde. Herkes üretiyor Ama herkes ürettiğini bir şekilde satmak durumunda. Tarımsal ürünlerde bizim ihracatımızda önemli bir yer tutuyor. Ne üretirsek satarız mantığında hareket edemeyiz. Nasıl kaliteli ürün üretiriz mantığının hesabı içinde olmalıyız. Bu konuda yardım alacağımız kurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerimiz. Mutlaka ve mutlaka çiftçilerimiz bu kurumla irtibat içinde olmalı. Devletimiz elindeki imkanlar ölçüsünde çiftçilere her türlü katkıyı veriyor. 2017 yılında mazot desteği başlayacak. Daha önceden gübreden KDV kaldırıldı. Bunların hepsinden yararlanın. Artık tarımı da bilerek yapmak zorundayız. İlgili ve bitkili kişilerin önerileri doğrultusunda üretim yapalım. Kivi'de Türkiye'nin en büyük üretimine sahibiz. Eskiden çiçekçilikte de öyleydik ancak şimdi 3. sıraya geriledik. Biz onların gelişimimizi onlara uyduramamışız. Nasıl olsa ürettiğimi satıyorum mantığı bizi bu hale getirmiş" dedi.
"Ekilmeyen tarım alanı kalmayacak"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yeni bir uygulamasına da değinen Demirel, "Şimdi Tarım Bakanlığı önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Ekilmeyen alan kalmayacak. Bazı köylerde dışarıdan gelmiş vatandaşlar dönümlerce tarla almış ama orayı boş bekletiyor. Bu araziler tespit edilip Tarım Müdürlüğü tarafından ekilecek. Yer sahiplerine de kirası ödenecek. Türkiye'de ki bundan sonraki stratejimiz boş tarım alanının kalmaması şeklinde. Bunların hepsiyle ilgili bilgileri ilgili müdürlükten alın. Eğer biz gidiyoruz bize bilgi vermiyorlar diyen varsa bize gelsin biz gereğini yaparız" diye konuştu.
"Alternatif üretim önemli"
Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ise alternatif tarım ürünlerine yönelmenin önemine değinerek, "Tarımdan sanayiye her geçen gün gelişen bir ülkeyiz.Lojistik olarak önemli bir konumdayız. İlimizde ciddi yatırımlar gerçekleştiriliyor. Özellikle ulaşım alanında ciddi kaynaklar aktarıldı. Kivi üretiminde 1. sıradayız. Süs Bitkilerinde 3. sıradayız. Alternatif tarımsal ürünleri zenginleştirerek katma değeri yüksek üretimlerde yapmak zorundayız. Toprağı verimli kullanacağız. İyi tarım uygulamalarının temel sebeplerinden birisi hem toprağı verimli kullanmak hem de iyi, sağlıklı ve kaliteli ürün üretmek. Rekabetin olmazsa olmaz koşulu artık bu. Burada sertifika alan üreticilerimizi de tebrik ediyorum. Bundan sonraki süreçte İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan çiftçilerin sayısının artmasını istiyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Yalova'da İyi Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında sertifika almaya hak kazanan üreticilere sertifikaları dağıtıldı. 

Editör: TE Bilişim