Raporu değerlendiren Yalova Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (YSMMMO) Başkanı Islam Doğan toplamda 16 milyar 725 milyon düzeyinde büyük bir bütçeye sahip olan yurt içi turizmin ciddi büyüme olanaklarına sahip olduğunu belirterek, bu anlamda tatil gün sayısının önemine vurgu yaptı. Başkan Islam Doğan, resmi tatiller açısından Türkiye’nin 34 ülke arasında 11 gün ile en çok resmi iznin olduğu 5 ülkeden biri olduğunu ancak buna, ücretli izin hakkı eklendiğinde Türkiye’nin gerilere düştüğünü belirtti. Doğan, “Son beş yılda tatil yapabilenlerin sayısı 2 milyona yakın artış gösterdi. Dar gelirlilerde tatil yapma oranlarının pozitif artışı için herkese sorumluluk düşüyor” diye konuştu.

En çok tatil hakkı Malta’da

OECD ülkelerinin, resmi tatiller ve yıllık ücretli izin günleri verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre sıralamada, en çok tatil hakkı olan birinci ülke 38 gün ile Malta olurken Fransa ve Slovenya ise 36’şar gün ile ikinci ve üçüncü sırayı paylaştı.

“Türkiye’de kimler tatil yapıyor”, “Tatilimizi nerede, ne kadar süre ile geçiriyoruz?”, “Tatil için ne kadar bütçe ayırıyoruz?” gibi sorulara da yanıt verilen Working Time Around The World ile Uluslararası Çalışma Örgütü verilerinden de yararlanılan “Türkiye’de Tatil ve Çalışma İstatistikleri” adlı rapora göre, Japonya’da tatillerin sayısı Türkiye ile eşit durumda.

Hangi ülkede tatil hakkı ne kadar?

İSMMMO’nun “Türkiye’de Tatil ve Çalışma İstatistikleri” raporuna göre ücretli izin hakkı ve resmi tatiller toplamı hesap edildiğinde Türkiye’de yılda toplam 25 gün tatil günü var. Kanada ve Güney Kore ise Türkiye’den daha az tatil yapan ülkeler konumunda.

Rapora göre; resmi tatil özelinde 16 gün ile Slovenya en çok tatil yapan ülke. Onu 15’er günle Kıbrıs ve Japonya izliyor. Türkiye de 8 ülkeden sonra 11 gün ile en çok resmi izinin olduğu 5 ülkeden biri. Diğer ülkeler Fransa, İspanya, Polonya ve Letonya. En az resmi tatil yapan ülke ise 6 gün ile Macaristan, bu ülkeyi 7 gün ile Romanya takip ediyor.

“Türkiye’de Tatil ve Çalışma İstatistikleri” adlı raporda ülkelerin yıllık ücretli izin hakları da karşılaştırılıyor. En düşük minimum yıllık ücretli izin süresi Güney Kore, Kanada ve Japonya’dan sonra Türkiye’de iken, en yüksek minimum ücretli izin süresi 25 gün ile Fransa, Lüksemburg, Avusturya, İsveç ve Danimarka’da. Avrupa Birliği üyeleri arasında 20 günden daha az ücretli izin hakkının olduğu ülke yok.

En çok tatil yapanlar Malta, Slovenya, Fransa ve Lüksemburg vatandaşları, en az tatil yapanlar ise Kanada, Güney Kore, Japonya, Türkiye ve Macaristan’da yaşayanlar.

Seyahatlerde Tatil Istisna, Akraba Ziyareti Kural

Raporda TÜİK Yurtiçi Turizm İstatistikleri ve TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verileri üzerinden yararlanılarak yapılan hesaplamalara göre “seyahat” verileri de dikkat çekici. 75 milyon 627 bin nüfusa sahip Türkiye’de 2012 yılının tamamında 69 milyon 922 bin seyahat gerçekleştirildi. Buna göre, 2012 yılında her 100 kişiye 92 seyahat düşerken bu seyahatlerin sadece yüzde 17’si gezi, eğlence ve tatil için yapıldı. Bu seyahatlerde kişi başına yaklaşık 10 gece konaklanıldı. Yakınları ziyaret yüzde 59 ile en fazla seyahat nedeni oldu.

Bu seyahatlerde ortalama 9 gün misafirlik yapıldı. Sağlık için yapılan seyahat de toplam içinde yüzde 6 oranı ile önemli bir yer tuttu. Toplantı, kurs, konferans, seminer gibi etkinliklerin payı ise yüzde 1 düzeyinde kaldı.

Seyahatte Akraba, Eş, Dost Evi Önemli

“Türkiye’de Tatil ve Çalışma İstatistikleri” raporuna göre seyahatlerde en sık konaklanılan yer akraba ve arkadaşların evi. Seyahate çıkanların yüzde 72’si yani yaklaşık 4’te 3’ü akraba ve arkadaşlarının yanında kalmayı tercih ediyor. Otelde konaklayanların oranı sadece yüzde 5. Otelde yaklaşık 4 gün, akraba, arkadaş evinde 8 gün kalınıyor.

Ortalama bir seyahatin maliyeti ise kişi başına 258 TL. Ancak gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahatlerde bu rakam 438 TL’ye çıkıyor. Akraba ve arkadaş ziyaretinde ise seyahat başına maliyet 197 TL. Ortalama kalma süresi 9 gün olduğuna göre akraba ve arkadaş ziyareti, gezi, eğlence ve tatil maliyetinin yarısından az.  Rapora göre; seyahatlerde en büyük harcama kalemini seyahat başına bir kişi için 83 TL ile ulaşım oluşturuyor. Ulaşımı 75 TL ile yeme içme, 34 TL ile hediyelik eşya ve giyecek takip ediyor. Arkadaş, akraba sayesinde konaklama masrafı seyahat başına sadece 22 TL.
Editör: TE Bilişim