Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası İstanbul Caddesi’ndeki 300 esnafı davetiye ile sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulacağı toplantıya davet etti. Toplantı Yalova Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Az sayıda esnafın katılımı ile gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan YESO Başkanı İsmail Mutlu, “Amacımız esnafımızın sorunlarını onlardan dinlemek, çözüm önerilerini öğrenmek ve bu sorunların ortadan kaldırılması için oda olarak nasıl adımlar atacağımızı belirlemek. Ortada olan bir gerçek var ki Yalova’da her iş kolundan gereğinden fazla esnaf var. Esnaf istediği yerde istediği işi yapıyor ve dolayısıyla kazanamıyor ve batıyor. Biz nüfusa dayalı esnaf sisteminin getirilmesini her seferinde dile getiriyoruz. Bugün İstanbul Caddesi esnafları ile bir araya geliyoruz. Daha sonra Cumhuriyet Caddesi ve Fatih Caddesi esnaflarıyla da toplanacağız. Son olarak esnafların genel katılımı ile bir toplantı daha gerçekleştirmek ve son noktayı koymak istiyoruz. Yalova’da ciddi bir sıkıntı var. Bu sıkıntıdan doğal olarak İstanbul Caddesi esnafı da etkileniyor. Bizde esnafımızla bu sorunlara bir çözüm bulmak istiyoruz” dedi.

Esnaflar sorunlarını dile getirdi
İsmail Mutlu’nun ardından söz alarak yaşadıkları sıkıntıları dile getiren esnaflar sorunların çözümünde odanın da aktif bir rol üstlenme çabasının son derece olumlu olduğunu vurguladı.
“AVM’lerle rekabet edemiyoruz”
Chivago mağazasının sahibi Engin Şahin AVM’lerle rekabet edemediklerine vurgu yaptı. Şahin, “AVM’ler bizim alış fiyatımıza satış yapıyorlar. Her şeyi satıyorlar. Elbette bu durum öncelikle gıda satışı yapan işletmeleri vuruyor. Ama genelde tüm esnafları etkiliyor. Bizim toptan fiyata satın aldığımız malları AVM’ler perakende satıyor. Bu esnafın önündeki en büyük tehdit.

“Cadde cazibe merkezi olmaktan çıkıyor”
 Kardelen Kozmetik adlı işletmenin sahibi Abdülkadir Özkan ise, “İstanbul Caddesi hızla cazibe merkezi olmaktan çıkıyor. Ayrıca araç parkları da esnaf açısından çok büyük bir sorun. Eskiden çift taraflı değil tek gün çift gün ile park yapılıyordu. Şimdi her işyerinin önü araçlarla dolu. Bunun olumsuz yansımalarını tüm esnaf hissediyor. Elbette tüm hatayı bu tip durumlarda aramak da yanlış. Milenyum çağındayız. Bizlerde satış ve pazarlama yöntemlerimizi mutlaka değiştirmeliyiz. Bence esnaflar normal dükkanlarının yanısıra sanal ortama da el atmalı ve her işyerinin online bir satış platformu bulunmalı. Eğer çağa ayak uyduramazsak yok olmaya mahkumuz” dedi.

“Görsellik arttırılmalı”
Moda Butik adlı işletmenin sahibi olan Canan Demirel ise caddenin görselliğinin arttırılması gerektiğini belirterek, “İstanbul Caddesi’nin yeniden cazibe merkezi olması için mutlaka görselliğinin artması lazım. Biz bireysel olarak iş yerlerimize bunu yapsak da yeterli olmıuyor. Caddenin ışıl ışıl olması gerekli. Öte yandan İstanbul Caddesi’nin yeterince temizlenmediği kanısındayım. Ben uzun yıllar İstanbul’da da esnaflık yaptım. Orada cadde ve sokaklar her akşam ilaçlı sularla yıkanarak temizleniyor” diye konuştu.

“Eski günleri arıyoruz”
30 yıldır İstanbul caddesinde esnaflık yaptığını dile getiren Hızır Saat işletmesinin sahibi Muhittin Karataş, “Ben 30 yıllık esnafım. Uzun yıllardır bu caddede iş yapıyorum. Eski günleri çok arıyoruz. Eskiden İstanbul Caddesi alışveriş merkeziydi. Şimdi kuyumcular bu caddeden gitse caddeye uğrayan olmayacak. Böyle giderse caddedeki esnafların yarısı kepenk kapatacak” dedi.

Kiralar çok yüksek
Esnaflar toplantıda kiraların yüksek oluşundan da şikayet ettiler. “Kiraya çalışıyoruz” diyen esnaflar, “Dükkan sahipleri kiraları çok yüksek tutuyor. Dolayısıyla esnaflar da kiraya çalışıyor. Bir çok esnaf bırakın kar etmeyi, dükkanına mal alamıyor. Kirayı topladığında o ay kendisini mutlu sayıyor” diye konuştular.

Editör: TE Bilişim