EYT ile ilgili görüşmelerin Aralık ayı sonunda sonuçlanması bekleniyor. Kalan kısa süre içerisinde esnaf ve sanatkarların da EYT kapsamında sorunlarının çözüme kavuşturulmasını isteyen YESOB Başkanı Mustafa Bozkurt bir açıklama yaptı. Bozkurt. "Her zaman söylediğimiz gibi Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili yapılacak düzenlemelere esnaf ve sanatkarımız da dahil edilerek esnafımızın emekli olmasının önü açılmalı. Bu kapsamda esnaf ve sanatkarlarımızın emeklilik taleplerine ilişkin gerekli girişimleri ilgili makamlara ilettik. Camiamızın taleplerinin değerlendirilerek ilgili Komisyondan çıkacak müjdeli haberi dört gözle bekliyoruz" dedi.

Yapılacak düzenleme ile esnaf ve sanatkarın sosyal güvenlikte yaşadığı sorunlar çözülerek emekli olabilmesinin önünün açılması gerektiğini söyleyen Bozkurt "Toplumda en çok çalışan kesim olan esnaf ve sanatkarlarımız sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar işinin başında durup katma değer üreterek yanında çalıştırdığı işçilerle birlikte istihdama katkı sağlıyor. Ancak esnafın yanında çalışan işçi 7 bin 200 prim gününde emekli olurken esnafımız 9 bin günü doldurmak zorunda. En fazla primi ödeyen esnafımızın en düşük maaşı almakta. Esnafımızın aldığı emeklilik maaşında da düzenlemeye gidilmeli. 1479 sayılı yasada prim ödeme gün sayısı kadınlarda 5 bin, erkeklerde ise 5 bin 400'dü. Norm birliği ile sosyal güvenliğin tamamı aynı şemsiye altında toplanmasına rağmen esnafımızın prim gün sayısı düşürülmedi. Öte yandan 2000 öncesinde vergi dairesine ya da esnaf odasına kayıt olup Bağ-kura kayıt olmayanların mağduriyeti devam ediyor. Yeni EYT düzenlemesinde esnaf ve sanatkarlarımızın bu problemleri mutlaka çözülmeli" şeklinde konuştu

Esnaf ve Sanatkarımızın Talepleri Mutlaka Değerlendirilmeli

 Esnafın taleplerinin ilgili Komisyonlarda mutlaka değerlendirilmesin beklediklerini belirten Bozkurt "Esnafımızın istihdama ve ekonomiye katkıları göz önünde bulundurularak sosyal devlet ilkesi gereği norm birliğinden istifade etmesi sağlanmalı. Esnafımızın bugüne kadar kaybettiği haklarının EYT düzenlemesi kapsamındaki çalışmaların içine alınarak hakkaniyetle bağdaşır şekilde çözülmesini talep ediyoruz. Tahmin ediyorum ki esnafın EYT suresi ile ilgili problemi de bu yasa ile birlikte artık bir daha gündeme gelmeyecek şekilde düzenlenir. Yoksa esnafın mağduriyeti devam eder. Bunun bir an evvel halledilmesi ile ilgili taleplerimizin değerlendirilip komisyonlarda gerçekleşmesi için esnafa bir müjde verilmesi olmazsa olmaz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim