Binalarda yapılan ısı yalıtımıyla, enerji tasarrufunun hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine katkı sağladığına vurgu yapan mimar Savaş Dinçer, ısı yalıtımıyla binaların ömrünün de uzadığını söyledi.

Yeni inşa edilen binalar için enerji kimlik belgesi alınma zorunluluğunun getirildiğine dikkat çeken Mimar Savaş Dinçer, “Yeni binalar için enerji kimlik belgesi zorunluluk haline gelirken mevcut binalarda ise bu süre 2017 yılına kadar uzatıldı. Enerji Kimlik Belgesi düzenlenme tarihinden itibaren 10 yıl süreyle geçerli olacak ve bu sürenin sonunda kimlik belgesi tekrar düzenlenecek. Isı yalıtımıyla birlikte, binalarda yalıtım sayesinde yüzde 70 enerji tasarrufu sağlanacağı düşünüldüğünde, bu dönüşümün ülkemizin ekonomisi açısından da ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor” diyerek yalıtımın önemine dikkati çekti.

AB’ye uyum sürecinde 5 Aralık 2009’da kabul edilen ‘Enerji Performansı Yönetmeliği’ kapsamında getirilen ‘Enerji Kimlik Belgesi', çevrenin korunmasına yönelik olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması ve yalıtım özelliklerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor. Yönetmelikle, enerji kimlik belgesi 2 bin metrekare üzerindeki binalar için zorunlu hale getirilirken, binalarda enerji kaynaklarının etkin ve verimli biçimde kullanılması amaçlanıyor.

Nurten İLÇİN

Editör: TE Bilişim