Bakanlık ve federasyon ile yapılan görüşmeler neticesinde alınan karar 2023 yılı ilk ayına ertelendi. Ticaret Bakanlığı tarafından berber, kuaför ve güzellik salonlarıyla ilgili alınan karar gereği 1 Ekim’den itibaren haftanın 1 günü kapalı olacaklarına ilişkin duyuru paylaşılmıştı ancak valilikler ve meslek kuruluşları ile yapılan görüşmeler sonrasında zamana ihtiyaç duyulduğundan genelgenin Bakanlık oluru ile 1 Ekim 2022 olan geçerlilik tarihinin 1 Ocak 2023 tarihine ertelenmesine karar verildi.

Ulutürk, ‘Kendi aramızda oylama yaptık’

Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu ile Ticaret Bakanlığı arasında yapılan görüşmelerin ardından 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olması beklenen hafta tatili ve çalışma saati uygulamasının 1 Ocak 2023 yılına ertelendiğini söyleyen Yalova Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Şenol Ulutürk, “Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığından gelen yazıda berber, kuaför ve güzellik salonlarının 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren haftanın 1 günü kapalı olacağı açıklanmıştı. Federasyonumuz ile Bakanlık arasında yapılan görüşmelerin ardından alınan karar 1 Ocak 2023 tarihine ertelendi. Bununla ilgili de federasyonumuz tarafından bize resmi yazı geldi. Berberler ve Kuaförler Odası olarak esnaflarımızla bir araya gelerek yazılı imza karşılığında oylama yaptık ve 99 kişi Pazar günü tatil olması yönünde karar kılarken, 9 kişi hafta tatilinin Salı günü olmasını istedi. Pazar tatil uygulaması 1 Ocak 2023 itibariyle geçerli olacak ve 1 Ocak 2023’e kadar eski sistem devam edecek. Ayrıca bu karar federasyonumuzun talebiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile birebir görüşülerek alındı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile yapılan görüşmede bende bulundum” dedi.

Karar 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacak

Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Federasyonu tarafından hafta tatili ve çalışma saatleri hakkında federasyona bağlı meslek odalarına gönderilen resmi yazıda ise şu ifadelere yer verildi, “28.09.2022 tarih ve E-2365644-249-38478 sayılı İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü yazısı. Bilindiği üzere; Hafta tatili uygulaması meslek kuruluşlarının görüşleri alınmak suretiyle, 01.10.2022 tarihi itibarıyla uygulayama başlanması ve konuya ilişkin Valilik kararlarının ilgili makamlarca ivedilikle Bakanlığa gönderilmesi istenmiştir. Ancak ek yazıda da belirtildiği üzere; hâlihazırda valilikler ile meslek kuruluşları arasında devam eden görüş alma sürecinde zamana ihtiyaç duyulduğu, bu nedenle alınan yeni bir Bakanlık Olur'u ile 01.10.2022 tarihinin 01.01.2023 olarak değiştirildiği belirtilmiştir. Bu kapsamda; İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünce 81 İl Valiliklerine söz konusu işletmelerin haftada bir gün kapalı olacakları günün belirlenmesi, bağlı oldukları ilgili meslek kuruluşlarının görüşlerinin alınması ve ihtiyaç var ise daha yoğun istişare süreçlerinin yürütülmesi ve 01.01.2023 tarihi itibariyle uygulamaya geçilmesinin sağlanması hususu bildirilmiştir. Bilgilerinizi ve konunun odalarımız aracılığı ile ivedilikle üyelerinize duyurulması hususunda gereğini önemle rica ederiz.”

Editör: TE Bilişim