Türkiye'yi kivi ile tanıştıran ve halen üretimin %45'lik bölümünü elinde tutan Yalova'da Kivi hasadına başlandı. Bahçelere giren üreticiler olgunlaşan Kivileri toplayarak kasalarla soğuk hava depolarına göndermeye başladı. Ardından da bu depolardan Türkiye'nin her yanına gönderilecek olan Kiviler vatandaşın sofralarına kadar ulaşacak. İldeki Kivi üretimi hakkında bilgi veren Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ise üretim sürecinin her aşamasını takip ettiklerini ve rekoltenin artması için ileri tarım tekniklerini de üretim alanlarına entegre ettiklerini dile getirerek, "Yalova olarak açık alan yetiştiriciliğinde en çok katma değeri Kivi'den elde ediyoruz. Çok az taban arazisi bulunan Yalova'da yaklaşık 4 bin dekar alanda Kivi üretimi gerçekleştiriliyor. Geçen yıl ki rekoltemiz 12 bin tondu, ülkeden üretilen 32 bin ton Kivi'nin %45'lik bölümünü ise Yalova üretiyor. Amacımız ilimizdeki üretim alanlarını arttırıp, ileri üretim tekniklerini kullanarak rekolteyi de daha yukarılara çekmek. Yine Kivinin sürdürülebilirliğini sağlayacak olan muhafaza kapasitesini de arttırmak istiyoruz. Şu anda 55 bin ton/yıl olan depolama kapasitesini daha ilerilere çıkartma hedefimiz var. Bunu sağlamak için de soğuk hava depolarının yapımına %50 hibe sağlıyoruz. İlerleyen süreçte ilimizin Kivi'nin fiyatının belirlendiği bir il olacak. Kivi Borsasının da Yalova'da kurulmasını istiyoruz" dedi. 

Türkiye'nin en büyük Kivi üreticisi konumundaki Yalova'nın en fazla üretim alanı ve rekoltesine sahip üreticisi ise İsmail Fidan ise elde ettikleri kazançtan son derece memnun olduklarını dile getirdi. Fidan, "Kividen elma ve şeftaliye göre birkaç kat daha fazla para kazanıyoruz. Kivi üretimine yönelik bahçe tesisi biraz masraflı olsa da daha sonra ki zamanlarda masraflar düşüyor. Kivi yetiştiricileri olarak halimizden memnunuz" diye konuştu.

Kiviler tek tek boylanıp temizleniyor

Taşköprü Beldesine kurulan soğuk hava depoları ise gelen kivileri depolamadan önce kurulan otomatik sistemli makinelerle tek tek boyluyor. Yüzlerce kişiye de istihdam sağlayan bu sektörün her geçen gün geliştiğini dile getiren Soğuk Hava Deposu sahipleri ise, "Depolarımızı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün verdiği %50 hibe desteği ile kuruyoruz. Ardından yetiştirilen Kiviler buraya geliyor. Kurulan yeni sistem boylama makineleri ise kiviler önce tüylerinden arındırılıyor sonra da boylanarak kasalara yerleştiriliyor. Buradan da Türkiye'nin her yerine gönderiliyor" şeklinde konuştular. 

Editör: TE Bilişim