Altınova ilçesinde bu yıl 20 bin ton rekolte bekleyen üreticilerin, mahsulün kalitesi ve elde edecekleri gelir nedeniyle yüzleri gülüyor.
Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı,  yaptığı açıklamada, bu yıl hasadın iyi olacağını söyledi. Önemli miktarda kivi yetiştirilen Yalova'da hasada 1 Kasım'da başlayacaklarını anlatan Tunalı, ilde ilk kez 1989 yılında başlayan kivi tarımının, Altınova ve Kocadere deltalarında yaygınlaşarak bugün 3 bin dönüm arazide yapılır hale geldiğini belirtti.
Tunalı, şöyle devam etti:"Yalova'da bu yıl yaklaşık 20 bin ton kivi rekoltesi bekliyoruz. Bu da ülkedeki üretimin yüzde 60-70'ine denk geliyor. Yalova'dan sonra ağırlıklı olarak kivi Ordu ve Rize’de yetiştiriliyor. Geçen yıl da Yalova'da üretim 20 bin tondu. Tabi bu yıl üretimin artmasını bekliyorduk, ama yeni kurulan bahçelerden hemen verim alınmıyor. Karadeniz Bölgesi'nde bir üretim düşüşü var. Türkiye'deki toplam üretimin 35 bin ton olacağını tahmin ediyoruz. Yalovalı kivi üreticileri bu yıl hasattan umutlu, ürün oldukça kaliteli. Çiftçileri birliğe toplayıp ortak bir fiyat üzerinde anlaşıyoruz. Çiftçi kazanacağı paradan da memnun."
"Türkiye'de 70 bin ton kivi tüketiliyor"
Türkiye'de 70 bin ton kivi tüketildiğine dikkati çeken Tunalı, "Ülkede 35 bin ton kivi üretiliyor. Buradaki açık İran'dan gelen kiviyle karşılanıyor. Biz daha hasada başlamadan İran’dan kivi girmeye başlıyor. Bunu istemiyoruz. Tabi· ki İran'dan kivi girmeli 70 bin ton üretim olduğuna göre 35 bin tonunu yani yüzde 50'sini Türkiye karşılıyor. Yüzde 50'si de İran'dan giriyor, ama erken hasat biçiminde ülkeye girmesini istemiyoruz." dedi.
Tunalı, "Kivimiz değerlensin oradan gelen kivi de mart ayında gelsin. Bunu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına rapor ediyoruz. Bavul ticareti diye başlıyor olay... Oradaki illere verilmesi lazım. İran’dan girişi Ağrı’dan yapıldıysa oradaki birkaç ile verilmesi lazım, bir bakıyoruz ki oradaki tırlar biz daha hasada başlamadan İstanbul, Ankara ve İzmir’de. Buna karşıyız. Yaz döneminde de az miktarda Yeni Zelanda ve Şili'den kivi geliyor. Kasım ayında hasadımız başlıyor, nisan ayında da buradaki depolarımız boşalıyor." diye konuştu.
 "Yalova kivisinin özelliği; toprağı kaliteli ve çiftçi çok bilinçli"
Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz ve Fransa’da da kivi üretildiğine işaret eden Tunalı, şunları kaydetti: "Birlik olarak buradaki bahçeleri gezdik. Ülkemizdeki kivi tarımı onlardan daha ileride. Bizde hiç ağaç direk göremezsiniz orada hala ağaç direkler var. Otomasyona geçtik, kırağı önleyecek ekipmanlarımız var. Üstten sulamalar yapıldı. Yalova kivisinin özelliği toprağının kaliteli olması ve çiftçi çok bilinçli. Üretici her şeyi kontrol ediyor. Gübrenin iyisini kullanıyor. İyi bakım yapıldığından, iyi ürün alınıyor. İyi gübreleme yapamazsanız ürün küçük olur ve tadı kötü olur. Ne zaman hangi gübreyi vereceğinizi bilmeniz lazım. Birliğimizde zaman zaman bu konuda eğitimler veriyoruz. Bunun için Yalova kivisinin aroması farklı. Kiviyi muhafaza ettiğimiz depolar da son derece modern ve Avrupa standartlarında."
Kivinin diğer meyvelerle kıyaslanmaması gerektiğini vurgulayan Tunalı, "Bir elma, portakalla kıyaslanmamalı. Kivinin kıyaslanabileceği ürün muzdur. Türkiye’de elma miktarı 3 milyon ton. Kivi miktarı 35 bin ton. Elma fiyatları ile kıyaslanacak bir ürün değil. Kaliteli bir kiviyi vatandaşlar bu yıl kilogramı 4-5 liradan yiyebilecek. Bu ürün de her yerde yetişmiyor sadece kuzey ve güney 40'ıncı paralelde yetişen bir ürün." dedi.
Tunalı, 22 Ekim’de Altınova'nın Subaşı beldesinde 4. Kivi Festivali'nin düzenleneceğini, etkinlik kapsamında en iyi kivi bahçesi ve en iyi kivili pasta yarışması yapılacağını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim