Ancak Türkiye'de üretilen kivinin neredeyse yüzde yüzü Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Subaşı Beldesinde bulunan soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Ekim ayının sonu itibariyle hasadı başlayacak olan kivi için Yalova'daki soğuk hava depolarında tüm hazırlıklar tamamlandı.

Parıldar, 'Yalova Ekonomisine Katkısı Büyük'

Kivinin Yalova ekonomisine büyük katkısı olduğuna değinen Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, "Sayın Bakanımızın çok ciddi destekleri sayesinde kivi üretiminde Türkiye'de lider bir iliz. Geçtiğimiz yıl 4 ila 4,5 lira arasında satılan kivimiz bu sene üreticimiz 6-7 lira arasında bir kazanç sağlamış durumdadır. Yalova ekonomisi anlamında baktığımız zaman 200 Milyon TL'nin üzerinde girdi sağlamaktadır. Bu sene rekoltemiz yaklaşık 30 Bin ton olacak. Ayrıca ilimizde de yıllık 65 bin ton/yıl kapasiteli kivi depolayabileceğimiz soğuk hava depoları var. Bu da depoculuk anlamında bir lojistik merkezi olduğumuz anlamına geliyor. Ayrıca bu depolarımıza da yaklaşık 15 milyonun üzerinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarını destekleme Programı kapsamında hibe desteği sağlamış bulunmaktayız" dedi.

Çoban, 'Kivinin Bakımı Zahmetlidir'

Kivi üretiminin, bakımının ve yetiştirmenin oldukça zahmetli olduğunu söyleyen kivi üreticisi Mutlu Çoban, "Kivide sürgünler çıkmaya başladığı zaman yaklaşık olarak Mayıs ayının 20'si gibi son haftası gibi çiçeklenme olur. Çiçeklenmeden sonra zaten hemen meyveye döner. Meyveye döndükten sonra istemediğimiz meyvelerin dökümü yapılır yani biz buna tekleme diyoruz. Sonrasında sulama, gübreleme ta ki toplayacağımız Kasım ayının sonuna Ekim ayının başına kadar sürekli haftada minimum 3 defa olmak üzere sulama devam eder. Bunun arasında haftada bir yada iki haftada bir gübreleme devam eder. Çünkü kivi topraktan çok fazla maddeyi eksiltir. Sürekli çok sık sulandığı için toprağı fakirleştirir. Zenginleştirmek ve sürekli takviye yapmak gerekir. Subaşı ovasında bir dönümde 3,5 ila 5,5 ton arasında kivi elde edilir. Bunu genel olarak tüccara satılıyor fiyat belirlenerek. Piyasa kendiliğinden oluşuyor diyebiliriz. Bu yıl mesela genel olarak 6 ila 7 lira arasında satışlar oldu kilo bazında. Dalında satıştır bu, bazı satmayan arkadaşlarımız var onlar da buzhaneye koyuyorlar daha yüksek gelir elde etmek amacıyla" şeklinde konuştu.

Keremoğlu, 'Sezona Hazırız'

Kivi sezonu öncesinde tüm hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Soğuk Hava Deposu Yöneticisi Handan Akın Keremoğlu, "2020 sezonu için depolarımızı hazır hale getirdik. Toplamda Subaşı'nda yaklaşık 30 bin ton kivi muhafaza edilebiliyor. Biz de kendi bünyemizde biz hazırlık yaptık. İlaçlamalar yapıldı, sezona hazırız. Ekim ayı sonu itibariyle hasat başlıyor. Sezon boyunca üreticiden tüketiciye ulaşacak şekilde depolamamızı yapıyoruz. Bu şekilde Mart ayının sonu Nisan ayının sonuna kadar süreç devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim