KOSGEB Yalova Müdür Vekili Oya Eryiğit Yalova'da bin 966 işletmenin program kapsamında destek almaya hak kazandığını bu işletmelere 46 milyon 200 bin TL faizsiz kredi kullandırılacağını belirtti.
KOSGEB sahada iyi bir sınavdan geçti.. 2017 KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Destek Programı kapsamında kredi kullanacak işletmelerin işlemlerinin tamamlanması için KOSGEB Müdürlükleri akşam mesaileri yanında hafta sonları da özveriyle çalışmaya devam ediyor. İşletmeler tek tek aranarak süreçle ilgili bilgilendirilerek yaşadıkları sorunlar not alınarak sürece katkı sağlayacak tüm taraflar ile görüşmeler yapılıyor. Az sayıda personele rağmen olağandışı çaba sarf edilerek bu fırsattan Yalova’nın azami ölçüde yararlanması hedefleniyor. Sürece katkı sağlayan odalar ve ilgili kurum amirlerine ziyaretler yapılarak istişareler yapılmaya devam ediliyor.
Öte yandan KOSGEB Müdürlükleri Koordinasyon Dairesi Başkanı Hakan Ulusu’nun başkanlığında,  KOSGEB Yalova Müdür Vekili Oya Eryiğit ve protokole taraf Banka Müdürlerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda süreç konusunda istişarede bulunuldu. Program kapsamında 2016 yılı Aralık ayında uygulamaya başlanılan KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğine başvuruda bulunmuş 244.980 işletmeden söz konusu krediyi kullanarak KOSGEB tarafından destek ödemesi gerçekleştirilen işletmeler hariç olmak üzere, başvurusu bulunan ve gerekli şartları taşıyan işletmeler ile yeni başvuru yapan işletmelerden, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı, 2015 yılı KOBİ Beyannamesi onaylı ve KOSGEB Desteklerinden yasaklı olmayan işletmeler yararlanabiliyor. Bu çerçevede Yalova’da bu şartları taşıyan bin 966 işletmenin program kapsamında destek almaya hak kazandığını belirten KOSGEB yetkilileri, söz konusu destek kapsamında Yalova ilindeki işletmelerin 46 milyon 200 bin TL faizsiz kredi kullanacaklarını ve bu krediler için 10 milyon 616 bin 760 TL faiz tutarının KOSGEB tarafından karşılanacağını ifade ettiler. Bu süreçte Kredi başvurusunda bulunan işletmenin gerek gecikmiş/yapılandırılmamış vergi borcunun gerekse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na gecikmiş borcunun veya her ikisinin de bulunması halinde, borcuna mahsuben azami KOSGEB tarafından ödenen faiz desteği kadar tutar banka tarafından işletmeye kullandırılacak kredi tutarından düşülerek, ilgili kuruma ödenmesi ve kalan bakiyenin işletmeye kullandırılabilecek. Daire Başkanı Hakan Ulusu, bu hususta bilgi sahibi olmayan işletmelerin bankalar tarafından da bilgilendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca protokol gereği işletmelerden kredi kapsamında bankalar tarafından ipotek alınması durumunda işletmelerin ödeyeceği ekspertiz masrafının azami 100 TL olacağını ifade etti.
Şu ana kadar Yalova’da faaliyet gösteren işletmelerimizden %54,67’si kredi kullanmış veya kredi aktarım sürecine geldi. %37,53’ü ise bankalardan ön onay bekliyor.

 

Editör: TE Bilişim