Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, Yalova Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Şendoğan Erdem ve 55 küçükbaş hayvan yetiştiricisinden 50’sinin katıldığı toplantıda kıvırcık koyun geliştirme ve hibe destek projesi ile ilgili bilgiler veren Tarım İl Müdürü Karahan, geçmişte 46 milyon adet olan küçükbaş hayvan sayısının günümüzde 23 milyona kadar düşmesiyle birlikte Anadolu’nun kendine özgü türlerinin yok olma tehlikesi yaşadığını, bakanlığın bunu önlemek ve hayvancılıktaki gen havuzunu geliştirmek için hibe destek programlarıyla küçükbaş hayvan üreticilerini türlerini korumaya ve geliştirmeye teşvik ettiğini söyledi. Projeyle islah edilecek koyun başına üreticiye 50 TL ödenecek.

Karahan, “Bu proje bir islah projesi, bir tescil değil”

Karahan, “Yalova’da kıvırcık projesi bir islah projesidir, bir tescil de değil. Yoksa Yalova kıvırcığı diye ayrı bir tür yok. Ne zaman Yalova’da koçlar, anaçlar tahlillerden geçtikten sonra istenmeyen özelliklerin atılmasıyla  ekosistemden kaynaklanan güzel bir tür elde edilir, o zaman belki böyle bir türün tescili yapılır” diye konuştu. Karahan, 6300 küçükbaş hayvanın ve 55 yetiştiricinin Yalova’daki bu projede yer aldığını belirtti.

55 yetiştirici ve 6300 koyunla başlanıyor

Çobanlara da artık çoban yerine sürü yöneticisi denileceğini ifade eden Karahan, bu kapsamda Aralık ayı içinde 55 yetiştirici için bir seminer verileceğini dile getirdi. Karahan, “Çobanlık bir peygamber mesleğidir. Musa A.S. ilk çobanlardandır” diye konuştu. 8 Mart’ta Yalova’da yapılan tarım çalıştayı ile tarımın Yalova’daki yol haritasının çizildiğini ve 8 temel projenin onay gördüğünü ifade eden Karahan, kıvırcık koyunu geliştirme ve hibe programının da bu projeler arasında yer aldığını, 55 yetiştiricinin de proje ortakları olduğunu dile getirdi.

“Anadolu küçükbaş hayvanda gen merkezi”

Karahan, proje ortaklarını da uyararak, “Proje yöneticisi Bandırma Hayvancılık ve Araştırma Enstitüsü’nden gelecek. Burada projenin nasıl uygulanacağını ayrıntılı olarak sizlerle konuşacak. Bizim sizlerden isteğimiz, projede farklı koç kullanmayalım. Kayıtlarımızı düzgün tutalım. Zaten teknik destekte olacak. 50 kişiye bir veteriner düşüyor, bunun kıymetini bilelim. Koyunlarınızı elinizde tutun, bununla ciddi bir hibe desteği de alacaksınız. Sebze meyvede de, küçükbaş hayvanda da Anadolu ciddi bir gen merkezidir. Umarım bu proje Yalova için hayırlı olur” diyerek sözlerini noktaladı. Yalova Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Şendoğan Erdem de, kendilerinin rayları döşediğini, vagonları getirdiğini ifade ederek, “Artık bu vagonları yürütmek te hepimizin görevi” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim