Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun hazırlığını yaptığı taslak  düzenlemeyle bankaların çeyrek ve Cumhuriyet altını satışına olanak sağlayacak düzenlemeye karşı tepki gösteren Yalovalı kuyumcuların düşüncelerine tercüman olan Yalova Kuyumcular Odası Başkanı Okan Güner, “Bankaların altın satmasına karşıyız. Bankacılar bankacılığı yapsın, bıraksınlar  kuyumcular da işini yapsın” diyerek tepkilerini dile getirdi.

“Taslak uygulamaya girerse bankalar işimize ortak olacaklar” diyen Yalova Kuyumcular Odası Başkanı Okan Güner sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Yalova kuyumcuları olarak sözü edilen taslaktan son derece rahatsızız. Bir kere şunu söylemek isterim. Bankalar altını kuyumcudan daha pahalı satmak durumunda olacaklar. Alım satım farkı fiyata yansıyacak. Daha önceki yıllarda da Vakıf ve Ziraat Altını satma girişimleri olmuş, ancak verimli bulunmadığı için uygulamadan kaldırılmıştı. Sözü edilen taslaktan Türkiye’deki diğer  kuyumcu oda ve dernekleri de rahatsız. Ticaret Odası ve Odalar Birliğinin bu anlamda gerekli temasları bir an önce başlatmasını bekliyoruz.”

Türk halkının geleneksel anlayışı dolayısıyla kimsenin aslında bankaya altın almak için gideceğini düşünmediklerini söyleyen Güner ; “Türk halkı bildiği, yıllardır tanıdığı kuyumcudan esnaftan alışveriş yapmayı tercih eder. Altını kuyumcuda görerek elleyerek güvendiği kuyumcudan almayı ister. Bizim kuyumcu esnafı olarak müşterimizle diyaloğumuz farklı. Bu yaklaşımı müşteri bankalarda bulamayacaktır. Ayrıca elektrik, su öderken kuyrukta beklemekten sıkılan vatandaş bir çeyrek altın almak için banka kuyruğunda nasıl bekleyecek, bunu da hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

Bankaların çeyrek ve Cumhuriyet altını satışına imkan sağlanmasıyla aslında vatandaşın yastık altında bulunan altının kayıt altına çekilme amacı da taşıyabileceğini belirten Güner; “Bankalar kuyumculuk sektörüne girmeye teşvik ediliyor olabilir. Bankalarda altın işinden anlayacak profesyonel görevlinin olması gerekir. Uygulamada kolay olacağını düşünmüyorum.Vatandaştan da rağbet görmeyecektir. Biz altın satarken darphaneden aldığımız altının üstüne iki üç Lira koyarak satıyoruz. Çeyrekte kar marjımız düşük. Bankacılık sistemi bunu taşımaz. En küçük bir bankacılık işleminden bile 5 TL alan bankalar altın satışında da böyle bir uygulama yaparlarsa fiyata nasıl yansıyacak. Biz kuyumcular olarak bu taslaktan tedirginiz. BDDK ile bir an önce görüşülerek bu işin çözümlenmesini ümit ediyoruz.”

Yalova Kuyumcular Odası Başkanı Okan Güner, öte yandan taslağın uygulamaya geçmesi halinde Yalova’da bulunan yaklaşık 30 kuyumcu esnafı ve ailelerinin de bu işten olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

Yalovalı vatandaşlar da geleneksel yöntemle altını görerek güvendikleri kuyumculardan almayı tercih edeceklerini ifade ediyor.

Editör: TE Bilişim